ZA TISUĆU STANARA

Video | Zagreb gradi stanove za mlade po pristupačnim cijenama. Korlaet: ‘Najamnina će se kretati od 80 eura…’

Grad Zagreb kreće u izgradnju zgrade čije će stanove iznajmljivati po daleko pristupačnijim cijenama, tristo stanova za tisuću stanara. Od 80 do 200 eura, ovisno o primanjima

Gradski stanovi povoljnijeg najma za oko 1000 stanara gradit će se u zagrebačkom naselju Podbrežje.

S obzirom na to da su cijene tako visoke bila bi nam super takva pomoć”, rekla je Eva Marija Laouarem iz Zagreba.

“Može se dogoditi da pogoduje samo nekima, a ne svima kako je bilo i s drugim modelima i onda smo napravili još veći jaz”, rekao je Igor Puhar iz Zagreba.

“Jedino što neće biti u centru grada, ali pohvalno jer tako si netko možda i može priuštiti nekretninu koju rijetko tko danas može”, rekla je Marina Žanko iz Zagreba.

Javna nabava kreće sutra. Početak radova u gradu očekuju za 4 mjeseca, a rok za izgradnju je godina i pol. Ukupna površina zgrade bit će 31 000 m², imat će podrum, prizemlje i 8 katova. Bit će izgrađeno 288 stanova, a osim zgrade u planu je i izgradnja vrtića i škole. Kada je riječ o kategoriji priuštivi najam, cijena će ovisiti o prihodima.

“Mogu reći da će se te najamnine kretati od 80 do 200 eura za većinu naših sugrađana. Kriteriji u ovoj novoj odluci idu u korist mladima, prednost im daju godine, stupanj obrazovanja, bračni status”, rekao je Luka Korlaet, zamjenik gradonačelnika Zagreba.

Uz to treba razlikovati i kategoriju socijalnog najma koja će iznositi 36 centi po četvornom metru.

“U tu kategoriju spadaju naši sugrađani koji su ispod određenog dohodovnog cenzusa. Konkretno ako se radi o samcu to je 50 % prosječne plaće u Zagrebu, a ako se radi o paru to je 30 posto prosječne plaće u Zagrebu”, rekao je Luka Korlaet, zamjenik gradonačelnika Zagreba.

Trenutačno cijena najma dvosobnog stana od 45 do 55 kvadrata u Zagrebu prelazi 650 eura. Pitanje je hoće li gradnja ovakvih stanova utjecati na cijene.

“Gradnja ovakvih stanova mogla bi dovesti do korekcije cijena najma jer će se dio onih koji traže stan povući i odlučiti za takvu nekretninu. No, jako je teško prognozirati koja količina takvih stanova bi se trebala izgraditi da situacija na tržištu bude vidljiva i značajnija”, objašnjava Antonio Štedul, agent za nekretnine.

U svom vlasništvu Zagreb trenutačno ima 6 i pol tisuća stanova koje daje u najam. Natječaj za stanove u Podbrežju bit će objavljen u rujnu, a trajat će dok se sva mjesta ne popune, piše Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari