BORBA S KORONAVIRUSOM

Zamjenica Capaka o kućnim testovima na koronu: ”Nisu toliko pouzdani i treba ih potvrditi PCR testom!”

Foto: Adiva

U emisiji “Dobro jutro, Hrvatska” HRT-a primarijus Marija Bubaš, zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Krunoslava Capaka, koji je prije nekog vremena rekao da je sigurnije cijepiti se nego jesti pohanu svinjetinu , usporedila je jučer cijepljenje protiv koronavirusa i vožnju automobilom.

“Cijepljenje je daleko sigurnije od vožnje automobilom, ljudi dođite na cijepljenje, prijavite se”, uputila je poziv građanima.

Dodala je da punktovi za masovno cijepljenje funkcioniraju kako treba, pogotovo u Zagrebu te pohvalila kolege na terenu u svim županijama jer, kako je rekla, odrađuju lavovski posao. “Za vikend je cijepljeno skoro 80.000 ljudi, mislim da cijepljenje ide dobro te naglasila da i prva doza daje jako visoku zaštitu. Netko tko nije primio dvije doze ipak je zaštićen od težeg oblika bolesti i umiranja i treba se cijepiti jer to je alat koji imamo, a koji spašava živote”, naglasila je Bubaš za HRT.

Istaknula je da Hrvatska radi dobar posao oko cijepljenja, da se treba cijepiti i da će onda doći i natrag “staro normalno”, piše Net.hr

Brzi kućni testovi kao putokazi

Bubaš je komentirala i to da u hrvatske ljekarne uskoro stižu brzi kućni testovi na koronavirus, nakon što su ti testovi za samotestiranje odobreni na razini Europske unije. Zasad ne zna datum kada će stići u ljekarne. Naglasila je da su to testovi za samotestiranje koji su orijentacijski i nemaju dijagnostičku vrijednost.

“Osobi sa simptomima su orijentir koja ima simptome pa ih želi koristiti. U slučaju pozitivnog testa, a i u slučaju  negativnog, pogotovo kod osobe sa simptomima, takav test trebalo bit potvrditi PCR testom”, rekla je.

“Do danas se nije moglo doći do brzih antigenskih testova za opću populaciju, dosad su ih koristili zdravstveni djelatnici u okolnosti kad je potrebna brza trijaža  ili u kolektivima kada se želi spriječiti širenje zaraze. Ti testovi služe sa samotestiranje, najčešće će to biti laik, a ne zdravstveni djelatnik. Nisu tako pouzdani i treba ih potvrditi, oni su samo putokaz”, naglasila je.

“Nedovoljno su pouzdani, test mora imati pouzdanost višu od 97%, a ovi testovi za samotestiranje imaju znatno manju osjetljivost”, dodala je te objasnila sa se uzimaju testovi iz sline, brisevi iz obraza ili sluznice nosa.

Pouzdanost laboratorijskih testova

Na pitanje jesu li laboratorijski testovi sada 100% pouzdani jer se događalo da su se neki testirali više puta pa su bili pozivitni, pa negativni pa opet pozitivni rekla je da laboratorijsko testiranje ovisi o uzimanju uzorka. “Nekad ima mali broj kopija virusa i teško ga je ‘uhvatiti’. Zato i takvo testiranje ne treba raditi kada to osoba poželi nego kada je to opravdano i ordinirano”, objasnila je Bubaš.

Brzi testovi za samotestiranje su samo orijentacija i ako su pozitivni ne treba ići među ljude nego obavijestiti liječnika i ići na potvrdu na PCR test. “Oni imaju svoju primjenu, ali sa zrnom soli. Ako je osoba pozitivna to je putokaz osobi u kojem smjeru treba ići. Negativni nalaz ne govori puno, ako imate simptome treba se obratiti liječniku i promisliti jesmo li bili s nekim u kontaktu i dopustiti da zdravstveni djelatnik procijeni koji je rizik da se radi o zarazi koronavirusom”, rekla je Bubaš.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari