'ODLUKA JE ISHITRENA'

Zaposlenici ljekarni na mukama zbog covid potvrda: ”Postali smo servis HZZO-a”

Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

Hrvatski građani od 29. srpnja mogu EU digitalnu COVID potvrdu podignuti u ljekarnama.

Zaposlenici ljekarni u Koprivnici su za ePodravinu komentirali tu odluku i kazali da imaju posla preko glave te da im je nametnutno nešto što nije u njihovom opisu.

 

“Mislim da dio krivice možemo tražiti u ljekarničkoj komori, koja se nije dovoljno zauzela za nas. Ionako veliki broj ljekarničkih usluga nije zakonom definiran i mi ih, da se tako izrazim, ne možemo naplatiti, a sad su nam još nametnute i te covid potvrde. Ideja je dobra, manje je opterećenje na doktore obiteljske medicine i to je nešto što mi možemo odraditi, ali se zakon o ljekarniku treba malo bolje utvrditi, odnosno pravilnik rada poboljšati, jer ovako idemo u minus zbog papira i tonera”, smatra Lucija Škarić, magistra farmacije i zaposlenica ljekarne u centru Koprivnice.

Kazala je da na dnevnoj bazi izdaju između 30 i 40 potvrda te da im ta usluga nije isplativa. Njena kolegica Gordana Tkalec kazala je da im je izdavanje potvrda otežavajući faktor.

“Rekla bih da smo postali servis HZZO-u, javnom zdravstvu ili kome već i ništa drugo. Razumijemo, dostupnije je ljudima doći ovdje, ali troškovi su svi naši kod izdavanja i definitivno će ljekarne u budućnosti preuzeti puno tih pratećih sadržaja koje bi trebali odraditi medicina rada ili liječnik opće prakse”, kazala je Tkalec.

Slično razmišljaju i u koprivničkoj ljekarni Hmeline – Kovačević.

“Treba naglasiti da mnogi ni ne razumiju za što im to sve treba, već misle da to moraju imati. Druga stvar, nama ti printeri nisu pri ruci, dolje nam je niz stepenice u kancelariji i možete si zamisliti kako nam je dok imamo brdo posla. Uz redovni rad na recepturi mi znamo napraviti i stotine koraka po tim stepenicama. Zato sam zvala dečke da nam instaliraju ovdje gore još jedan, što nam je bio dodatni trošak uz papire i tonere”, kazali su u ljekarni.

Ako imaju gužvu u ljekarni, zamole ljude koji su došli po potvrdu da se vrate kasnije, a mnogi od njih misle da moraju nešto i platiti. Tvrde da je to logično razmišljanje, jer ljudi plaćaju uslugu fotokopiranja svugdje, ali ne i u ljekarnama. Smatraju i da je odluka ishitrena i donesena preko noći te da se i drugi kolege žale.

“Ako će to potrajati, bilo bi logično da dobijemo neku mjesečnu naknadu ili od naše komore ili od HZZO-a. Stvarno smo uvijek na usluzi našim pacijentima i bilo bi u redu da to shvate i oni koji donose ovakve odluke. Nema smisla da mi zbog tih potvrda ulazimo u minus”, kazali su iz ljekarne Hmelina – Kovačić za ePodravinu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari