ZAŠTITA PRIRODE NA CRESU: Ljetos spašeni bjeloglavi supovi pušteni natrag u prirodu

 

Iz Centra za posjetitelje Beli na otoku Cresu u prirodno stanište je pušteno pet bjeloglavih supova koji su ljetos spašeni iz pogibljene situacije

Kroz proteklih šest mjeseci supovi su bili smješteni u oporavilište nakon čega je bila vođena adekvatna briga o njihovom oporavku te  priprema za povratak u prirodu. Svaka jedinka je pregledana, prstenovana te izvagana. Utvrdivši zdravstveno stanja supova te njihovu fizičku kondicije, utvrđeno je da su svi spremni za povratak u prirodu.

Puštenju bjeloglavih supova u prirodu prisustvovali su zamjenik župana Marko Boras Mandić u pratnji tima Javne ustanove ‘Priroda’, zagrebačkog Zoološkog vrta te Udruge ‘Biom’.

„Zahvaljujem brojnim entuzijastima koji su godinama radili na očuvanju ove ugrožene vrste kao i radu Javne ustanove Priroda čiji je rad u protekle tri godine rezultirao obnavljanjem oporavilišta. Kao rezultat tih aktivnosti, danas puštamo pet jedinki natrag na slobodu. To je ono na što smo zbilja ponosni i što opravdava sve aktivnosti Županije i svih partnera u projektu. Vidjeti supove u letu zbilja je impozantno“, naglasio je Boras Mandić.

 

Oporavilište za bjeloglave supove je otvoreno u srpnju ove godine realizacijom druge faze projekta Primorsko-goranske županije i partnera, procijenjene vrijednosti oko četiri milijuna kuna. Novoizgrađen je prostor s pripadajućom volijerom te uređeno prizemlje zgrade Centra za posjetitelje Beli.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari