NAJVRIJEDNIJA NAGRADA Pacijenti izabrali najbolje doktore – među njima i Riječanka Ingrid Škarpa Prpić

Da su hrvatski liječnici dobri – ne vidi se samo po tome što su traženi u inozemstvu, nego i zato što je među najboljima za ovu godinu osvanulo na stotine imena izabranih od strane pacijenata

Oni su jedni od najboljih, prema ocjenama pacijenata – čisti odlikaši.
A ta ih je vijest sve jednako zatekla.

“Moram priznati da mi je to najveće priznanje koje mogu dobiti u svojoj dosadašnjoj liječničkoj karijeri – jer je to od pacijenata”, kaže neurologinja Ingrid Škarpa Prpić iz KBC Rijeka.

O ovoj riječkoj neurologinji s gotovo trideset godina iskustva, pacijenti kažu – kao da svo vrijeme ima samo za njih.

U 16 godina karijere Duško Pall radio je u Ogulinu, Karlovcu i Zagrebu, a prvo je liječničko iskustvo stjecao u porečkom nudističkom kampu.

“Bilo je od problema kampa s epidemiološke strane i stranaca, obično su to stranci, do male kirurgije.”

Skrasio se uz ginekologiju u rodnom Zagrebu, očito na zadovoljstvo mnogih pacijentica. Recept je kaže jednostavan.

“Moramo se probati staviti u situaciju pacijenta, zašto je nekad nervozan, zapitati se zašto traži nešto više, i da probamo mu olakšati taj put do rješenja njegovog problema”, jednostavan je Duško.

Nakon 73 transplantacije srca Igor Rudež je hrvatski rekorder u svom poslu. Prije nego je specijalizirao kardiokirurgiju radio je i kao ratni liječnik, a tri godine je volontirao. Danas kaže, usavršavanje je jednako važno kao i iskustvo.

“Završetkom fakulteta, specijalizacija edukacija ne prestaje, i ta jedna žeđ za znanjem, i želja za usavršavanjem samog sebe je ono što čini kvalitetnog profesionalca”, tvrdi kardiolog Rudež.

Iako je plastični kirurg, Zoranu Veiru najčešće odlaze onkološki pacijenti, u vrlo osjetljivoj fazi oporavka.

“Polazim od toga da zapravo svatko od nas može biti pacijent. Ključna stvar je razumijevanje za situaciju čovjeka koji se našao u nečem novome, koja mu je možda dramatično promijenila stil života ili način liječenja”, kaže Veir.

Svaki od liječnika koje smo snimali kaže – samo smo radili posao koji volimo. Ipak pao je i pokoji savjet za one koji se ovaj put nisu našli na listi najboljih.

“Saslušati toga čovjeka, podijeliti svoje iskustvo, katkada vrijedi više nego nekakv lijek”, dodao je Veir.

“Da osjeti onaj osjećaj dobronamjernosti, onu želju za pomoći , jer ako se on dobro osjeća, osjećat će se i njegov liječnik”, tvrdi Ingrid Škarpa Prpić.
Amela Čilić

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari