OTKRIVENO ŠTO SE DOGAĐA

Zašto je Hrvate ove zime pokosila gripa? Stručnjak dao odgovor na pitanje koje muči mnoge

Ilustracija Riportal

Gripa je uzela maha nakon što je koronavirus proteklih godina bio u centru događanja

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) objavio je podatke o gripi u sezoni 2022./2023. s fokusom na 51. tjedan godine. Zabilježen je veliki boom slučajeva gripe, a u samo posljednjih sedam dana zabilježeno je više od tisuću slučajeva (1043 točnije). Zaključno s 25. prosinca u RH je zaprimljeno 1759 prijava oboljelih od gripe.

“Imamo preko 117 slučajeva do danas, od 96 registriranih u našoj županiji što ne znači da se mnogi liječe i da ne boluju od gripe u svojim domovima i možda se još nisu javili svojim liječnicima da zatraže pomoć i da se evidentiraju kao takvi”, za HRT je rekao Nikola Kraljik, dr. med./voditelj Službe za epidemiologiju NZJZ-a Osječko-baranjske županije.

‘Držali je po srani’

Pojasnio je i da bi moglo biti nekoliko razloga za raniji dolazak gripe.

“Cijelo smo vrijeme gripu držali po strani, koronavirus je bio u centru događanja. Malo smo se opustili svi i ovo sada vrijeme ljudi putuju, malo je to više sada intenzivirano. S druge strane bilo je i slavlja, okupljanja, ne samo oko Božića nego i oko Svjetskog prvenstva i onda je dovoljno da se par slučajeva pojavi na masovnim okupljanjima i priča krene”, kazao je Kraljik.

“Problema s virozama imat ćemo onoliko koliko smo mi sami neodgovorni, sve je u našim rukama”, dodao je.

“Nije pametno ako smo šmrcavi, ako osjetimo da se s nama nešto događa, ako imamo temperaturu pa izađemo i masovno se okupljamo”, naglasio je i napomenuo kako čovjek može prenijeti zarazu 24 sata prije pojave simptoma.

“Čovjek je zarazan cijeli jedan dan prije pojave simptoma i cijelo vrijeme dok ima simptome, a to je 5 do 7 dana”, poručio je Kraljik, prenosi Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari