ŽIVOT U AGONIJI

Video | Zastrašujuća prognoza za 100.000 Hrvata: Već iduće godine stižu gadni problemi

Prema nekim procjenama u 2024. očekuje se novih 100.000 blokiranih

Više od 230 tisuća blokiranih građana živi u agoniji kojoj se ne vidi kraja, a zabrinjava konstantni rast onih koji su u dugotrajnoj blokadi. U idućoj se godini očekuje novih 100 tisuća blokiranih, javlja RTL.

U dugotrajnu blokadu kao i mnoge, Ljiljanu Dragić gurnuo je kredit u švicarcima.

“Dosta se teško uopće izvući iz tog dužničkog ropstva, jako je teško jer vi cijelo vrijeme pretačete iz šupljeg u prazno i uvijek vam fali negdje. Recimo za račun od 80 kuna, vi dobijete ovrhu od 1000 kuna i taj novac ljudima fali”, kaže Ljiljana koja je u blokadi već 14 godina.

“Ja sam u principu u osobnom stečaju, već treća godina – ne ovom preko FINA-e, nego ovom preko suda. Imam još dvije godine i nadam se da će onda biti kraj cijeloj toj agoniji”, navodi.

Ponovno zaduživanje

“Ako radnik ima 4000 kuna neto plaću, 3000 kuna ide na zaštićeni račun, a na tisuću kuna FINA provodi ovrhu i iz toga se naplaćuju vjerovnici”, pojašnjava Ante Vidović, profesor na Visokoj školi za financijski menadžment.

“Što možemo, možemo se ponovno zaduživati – što nije nikakva opcija jer će i to doći na naplatu. Veliki broj blokiranih građana je upao u probleme jer su se zaduživali u trenutku kada nisu imali”, kaže Sarajko Baksa, dopredsjednik Udruge blokirani tvrdi.

Ekonomski stručnjak Mladen Vedriš kaže kako nije dovoljno donijeti jedan paket i reći – sad je stvar gotova. „Ako se zaista ostvari prognoza da prema kraju godine idemo u veće probleme onda se mora naći i snažniji odgovor i pomoći svim, i građanima i poslovnom sektoru”, istaknuo je, prenosi Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari