NEŠTO SE MORALO PODUZETI, ALI...

Zastrašujuće! Dokument iz 2019. godine: ”Civilna zaštita i Crveni križ na Baniji nisu spremni za potres!”

Photo: Marko Lukunic/PIXSELL

‘Osposobljenost ljudstva Civilne zaštite da se nose s takvom krizom – vrlo niska, operativnost – vrlo niska, logistička spremnost – vrlo niska’

“Jaka oštećenja na 4531 objektu, totalno uništenje i rušenje 792 objekta, 1266 plitko zatrpanih osoba pod ruševinama, 193 duboko zatrpane osobe, posljedice na život i zdravlje ljudi – katastrofalne. Prekid opskrbe strujom, vodom i plinom, nedostatak hrane, pojava eksplozija i požara, oboljenja od psihoze, depresije i panike.

Osposobljenost ljudstva Civilne zaštite da se nose s takvom krizom – vrlo niska, operativnost – vrlo niska, logistička spremnost – vrlo niska. Crveni križ, isto tako, operativnost – vrlo niska, logistička spremnost – vrlo niska.”

Ovo nije bilanca banijskog potresa, iako tako zvuči. Ove smo podaci iz javnog dokumenta, napisanog u kolovozu 2019. pod nazivom “Procjena rizika od velikih nesreća za područje Sisačko-moslavačke županije” kojeg je objavio Jutarnji list.

Ništa nije dodano ni oduzeto. Podaci se odnose na procjenu mogućih posljedica u najgorem scenariju – u slučaju da Sisačko-moslavačku županiju, odnosno grad Sisak, pogodi potres između VII. i VIII. stupnja MCS ljestvice, potres vrlo jakog i razornog intenziteta.

I to nije sve. Očito, kako to obično biva s državnim dokumentima, strategijama i nacrtima, i ovom se dokumentu pristupalo s uobičajenom dozom nonšalantnosti i birokratskog formalizma. Jer, kako drugačije objasniti da na stranici 296. stoji od riječi do riječi: “Pripadnici postrojbe civilne zaštite nisu prošli kroz propisani program osposobljavanja, nisu opremljeni niti osobnom niti skupnom opremom”. A nitko na to ne reagira.

Dokument je napisan u kolovozu 2019. godine, objavljen 2. travnja 2020., točno 272 dana prije potresa za koji je, ne znajući, pisan.

Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari