HRVATSKI MLJEKARI U OČAJU

Video | Zatvaraju se brojne farme: I da hoćemo, ne možemo piti isključivo domaće mlijeko jer ga nema dovoljno

Prije 10 godina imali smo oko 13 tisuća proizvođača mlijeka, danas ih je tek nešto više od tri tisuće

U zemlji se svakog dana, u prosjeku zatvore tri farme, javlja RTL-ov Danas.hr. Prije 10 godina imali smo oko 13 tisuća proizvođača mlijeka, danas ih je tek nešto više od tri tisuće. Niska otkupna cijena dovela je mnoge do zida. Neki su se snašli – pokrenuli su vlastitu preradu i sami sebi postali otkupljivači.

“Vi dođete u jednom trenutku u situaciju da vam je cijena vašeg proizvoda, litre mlijeka – veća, nego što možete dobiti na tržištu za tu litru mlijeku – i onda možete ili zatvoriti farmu ili se okrenuti nečem drugom”, kazao je proizvođač mlijeka Vlado Jurkas.

Manje proizvođača znači i manje domaćeg mlijeka. 2009. godine otkupljeno je rekordnih 675 tisuća tona, a lani svega 428 tisuća tona – gotovo 250 tisuća tona manje.

“To je posljedica 30 godina donošenja i neprovođenja strategija Vlade i Ministarstva poljoprivrede koje su na kraju rezultirale praznim selima, praznim štalama, sve manje muznih krava – nemamo svoje sirovine i svoje hrane više”, dodaje Vlado.

Mlijeko ne može stajati

Mlijeko ne može stajati, pa se prodaje pošto-poto. Iako je cijena otkupa u prosjeku porasla 30 posto, proizvođačima su troškovi proizvodnje skočili više od 300 posto. U cijelom lancu najviše stradaju mali proizvođači.

“Vi imate danas situaciju da je proizvodna cijena mlijeka negdje preko tri i pol, do četiri kune ovisno o veličini farme, a s druge strane otkupna cijena od industrije je tri i pol kune – ti si ne na nuli, nego u minusu”, kazao je upravitelj mljekarsko-stočarske zadruge Proizvodi sela Darko Pavičević.

“Mljekarstvo nikad nije bilo dohodovno, barem ne u nazad 15 godina i sve farme se polako zatvaraju i napuštaju i ako neće biti snažnog inputa, osjetne razlike u cijeni između troškova i samih prihoda u mljekarstvu, bojim se da će se taj trend nastaviti”, govori predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Mladen Jakopović. I da hoćemo, ne možemo piti isključivo domaće mlijeko jer ga nema dovoljno. Prema grubim procjenama, Hrvatska će ove godine biti prisiljena uvesti oko 55 posto svojih godišnjih potreba te smo po tome, uz Grčku, na samom začelju Europske unije, prenosi Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari