Završili isti faks, rade u istoj ustanovi: Jedan mladi liječnik ima plaću od 4700, a drugi 6500 kuna!

Slavko Midzor/PIXSELL

Iako je sve po zakonu, riječ je o apsurdu jer su znanje i sposobnosti ove dvije kategorije liječnika identične, a razlikuje ih samo to kada su upisali studij

Ovdje je riječ o mladim liječnicima koji su proteklih mjeseci završili studij medicine po istom programu i kod istih profesora, a razlikuju se u tome što su jedni upisali fakultet 2013. godine, a neki prije. Zahvaljujući zakonskom kaosu, datum upisa postao je glavni čimbenik koji odlučuje jesu li ‘sposobni za samostalan rad’ ili prvo trebaju biti
pripravnici, a o tome pak ovisi kolika će im plaća biti-niža, pripravnička ili puna, piše Jutarnji list.

Prema podacima Hrvatske liječničke komore, u srpnju ove godine licencu za samostalni rad dobila su 402 mlada liječnika koji nemaju nikakvog liječničkog iskustva, ali bi prema zakonu, mogli samostalno raditi. Oni sami kažu da se ne osjećaju sposobnima za preuzimanje takve odgovornosti jer ih studij za to nije pripremio, pa će se većina ipak odlučiti za tu opciju.

Međutim, zbog pravila EU liječnici više nisu obvezni odraditi pripravnički staž. Ulazak Hrvatske u EU odlučio je tko od mladih liječnika nakon završenog studija odmah dobiva licencu za samostalni rad, a tko za nju mora odraditi staž, a ne njihova stvarna liječnička sposobnost. Na to su upozoravali još dok su bili studenti jer nadležni nisu odradili posao na vrijeme nego ih bacili u nesigurnost i nejednakost, a kraj se ne nazire. Na sve to nadležni ministar odmahuje rukom i tvrdi “da je sve to samo igra riječi i da prijepora zapravo nema”.

Nakon odluke Upravnog vijeća HZZO-a dio mladih liječnika konačno će krenuti raditi ‘pod nadzorom’, a dio, oni koji su fakultet upisali 2012. ili ranije – dobio je pripravnički staž. Uskoro bi 288 mladih liječnika trebalo početi svoj tzv. rad pod nadzorom, a još 85 liječnika radit će kao pripravnici u ambulantama primarne zdravstvene zaštite ili bolnicama. Rezultat je to završenog natječaja koji je HZZO raspisao prije dva mjeseca a kojim se omogućava da mladi liječnici krenu s praksom ako to žele.

Najveće nezadovoljstvo među mladim liječnicima sigurno će izazvati činjenica da će im se unatoč identičnim radnim sposobnostima, plaće bitno razlikovati. Naime, HZZO mora odrediti primanja onih čije će plaće financirati na temelju zakona i pravilnika. To znači da će plaće liječnika s licencom biti obračunate po koeficijentu 1,65, a pripravnika po koeficijentu 1,15. U kunama to znači da bi plaća mladog liječnika koji ima licencu, radi u Zagrebu i nema djece, trebala biti 6495 kuna,a pripravnika u istoj ustanovi 4717 kuna.

Iako je sve po zakonu, riječ je o apsurdu jer su znanje i sposobnosti ove dvije kategorije liječnika identične, a razlikuje ih samo to kada su upisali studij, piše Jutarnji list.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari