VREMENSKA PROGNOZA

Završio je drugi toplinski val! Stiže promjena vremena, za sjeverni Jadran izdano upozorenje

Ilustracija: Riportal - (M.L.)

U većini krajeva danas će biti djelomice sunčano, ali nestabilno uz mjestimične pljuskove i grmljavinu, češće u drugom dijelu dana, pritom pljuskovi lokalno mogu biti izraženiji, osobito u zapadnim područjima dok će se u Dalmaciji zadržati sunčano.

Prema prognozi Državnoga hidrometeorološkog zavoda (DHMZ), vjetar slab i umjeren sjeverni i sjeveroistočni, uz lokalne nestabilnosti kratkotrajno pojačan. Na Jadranu zapadni i sjeverozapadni, dok će krajem dana na sjevernom dijelu zapuhati bura.

Najviša temperatura zraka od 25 do 30 stupnjeva Celzijevih, na Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije između 30 i 33 stupnja, prenosi Index.

Mogući pljuskovi, grmljavina, tuča…

Meteorologinja N1 Televizije Tea Blažević najavljuje da su poslijepodne na moru, uglavnom na sjevernom Jadranu, moguće nevere.

Dinamično bi moglo biti i u unutrašnjosti, najprije zapadnoj, ali prema večeri i istočnije. Mogući su lokalno izraženiji pljuskovi, uz grmljavinu, snažne nalete vjetra, a ne može se isključiti niti pojava tuče.

I Meteoalarm, sustav za informiranje DHMZ-a upozorava na lokalno moguće nevrijeme, u unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu. Izdano je žuto upozorenje. Dio sjevernog Jadrana i zapad unutrašnjosti izdvojio je i Estofex, europski centar za oluje, kao područja potencijalno ugrožena.

Prognoza po regijama

Na istoku manje vruće i nestabilno. Mjestimice su popodne mogući lokalni pljuskovi, ponajprije u zapadnoj Slavoniji i intenzivniji, a navečer i na krajnjem istoku zemlje. Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeverozapadni u središnjim predjelima prolazno i pojačan, a temperatura od 26 do 28 stupnjeva. I ovdje nestabilno uz pljuskove, lokalno moguće i intenzivnije ponajprije popodne i navečer, prognozira Petra Mikuš Jurković za HRT.

Najveća vjerojatnost pljuskova je na zapadu zemlje, točnije u Istri i Gorskome kotaru. Lokalno je moguće i grmljavinsko nevrijeme praćeno jakim i olujnim vjetrom, a ne može se isključiti ni mogućnost tuče. Puhat će većinom umjeren zapadni i sjeverozapadni vjetar, navečer i bura, mjestimice i umjereno jaka.

U Dalmaciji će ponegdje biti umjereno jakog sjeverozapadnjaka i zapadnjaka, no ovdje će se nastaviti većinom sunčano i suho vrijeme. Uz obalu će i sutra mjestimice noću biti vrlo toplo, a danju gotovo posvuda vruće. Na jugu i dalje ljetni ugođaj uz pretežno sunčano vrijeme. Puhat će umjeren do umjereno jak sjeverozapadni i zapadni vjetar zbog kojeg će i more biti ponegdje valovito, ali mnogima ugodno za kupanje i osvježenje, temperature od 24 do 27 stupnjeva.

Kraj toplinskog vala

Idućih dana na Jadranu temperatura će biti tek u blagom padu. Prevladavat će sunčano vrijeme, a poneki pljusak moguć je rijetko, u petak u Dalmaciji, a u nedjelju na sjevernome Jadranu što neće pridonijeti ublažavanju suše koja vlada i uz obalu i u unutrašnjosti gdje također slijede nešto nestabilniji dani s temperaturom oko prosjeka za doba godine.

U petak će mjestimične kiše biti ponajprije u prvom dijelu dana, subota većinom suha, a od nedjelje opet raste vjerojatnost za češću kišu.

VIDEO DANA:

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari