Pod strahom od kukaca ne mislimo na odavno poznatu entomofobiju, iracionalni strah i gađenje od buba ili paukova. Mislimo na novopečeni strah od insekata u hrani koji se intenzivirao otkad je prošli utorak Europska unija dozvolila brašno insekata za ljudsku upotrebu
Jednu od naših najvećih pekara svaki dan ljudi zovu u panici i ispituju jesu li u kiflicama cvrčci i ima li u kruhu brašna od crva.
Facebookom, Redditom pa i brojnim portalima šire se svakakve teorije o tome da nas se na silu hrani bubama, da je to propaganda, masovna indoktrinacija, odvratna agenda i uništavanje bitka čovjeka. Dakle, nitko vas ne može prisiliti da jedete brašno od cvrčka i nitko vam ga neće podmetnuti bez da vam to kaže.
Tone straha stižu na adresu ove pekare
Nema ni grama kukaca u ovom bureku, ali zato tone straha stižu na adresu ove pekare.
“Tražili su deklaracije određenih proizvoda pa im mi to pošaljemo. Napominjemo im da je to skupa alternativa i da se ne ide na to. Ljudi su mislili da ćemo mi to kamuflirati unutar naših standardnih proizvoda kao da je to neka jeftina zamjena za normalno brašno”, rekla je Maja Raca, voditeljica maloprodaje pekare.
Kilogram pšeničnog brašna košta malo manje od jednog eura, dok se kilogram cvrčkovog brašna prodaje i za 180 eura. Pa vi računajte koliko bi vas koštao burek. Čak i da je jeftino, čak i da ovdje mijese pite i kiflice s brašnom od kukaca, to biste znali. Sve mora biti navedeno na deklaraciji.
Psiholog pojašnjava
Psiholog Sandro Krašić pojasnio je da je prirodno “da se ljudi boje kukaca, ali više se boje živih kukaca da nas ne ugrizu, ubodu”.
“Ono što se meni čini ovdje, ljudi se boje nepoznatog. Jedenje kukaca u našoj kulturi nije nešto uobičajeno”, rekao je.
Entomofobija je ekstreman strah od kukaca, ali društvenim mrežama u posljednje se vrijeme sije panika od insektoagende.
“Tu dolaze društvene mreže gdje se šire svakakve informacije o tome gdje se stvara ideja da ćemo morati jesti, mada to niko nije rekao”, dodao je Krašić.
Stvorila se panika
Otkako je prošli tjedan EU dala zeleno svijetlo kukcima, stvorila se panika iako brašna od cvrčaka na našim policama još nema. Znanstvenici kažu da bi se možda ipak trebali sprijateljiti s ovim malim stvorenjima.
Helga Medić s Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta: “Što se tiče sastava, ima više B12 vitamina nego govedina, više kalcija, više željeza nego recimo špinat. Ima genijalan sastav. Mi u budućnosti nećemo više moći proizvoditi dovoljno hrane na zemlji na ovaj konvencionalan način bilo animalnog ili životinjskog podrijetla. Zbog toga su znanstvenici na temelju dosadašnjih iskustava prvenstveno istočnih zemalja, azijskih, došli do toga da trebamo početi tražiti alternativni izvor animalnih proteina u prehrani ljudi.”
Već sada ih jede oko dvije milijarde ljudi. Četiri skupine kukaca koje je odobrila EU prošle su stroge i rigorozne kontrole i potpuno su sigurne za jelo. Kad malo razmislite, kukci su zapravo dosta slični rakovima iz mora.
“Prvenstveno zbog sadržaja hitina koji je sadržan u svim rakovima, pa ga ima u određenoj količini u kukcima. Zbog toga ta usporedba, ali i zato što su nekada ti morski organizmi bili hrana siromašnih, dok nije krenula masovna konzumacija. Tako se isto smatralo da su kukci do određene mjere bili hrana siromašnih pa se polako uvodi u hranu sveukupne populacije”, rekla je Medić.
Kada jednom brašno dođe do nas u tjestenini, keksima, kiflicama, bit će u vrlo malim postocima što će biti jasno naznačeno. Vratimo se mi na dilemu s početka priloga.
Raca, voditeljica maloprodaje, poručila je da niti u jednom proizvodu nemaju brašno od kukaca.
Dakle, nitko vas ne može natjerati da ih jedete, nema prisile, tajne agende, ni ovih ni onih koji vam nešto žele podvaliti. Odlučite sami hoćete li ih jesti ili nećete, izvještava Darinka Trgo za RTL Danas.hr.