Zbog korone na udaru seksualni život studenata: U studentskom domu “Šara” zabranjeno noćenje posjetitelja

Photo: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Na Sveučilištu u Zagrebu cirkulira 80.000 studenata, oko 7.000 do 8.000 zaposlenih, a ne treba zaboraviti ni velik broj vanjskih suradnika

Domski odbor Studentskog doma Ante Starčević – Šara na Facebooku je objavio odluku uprave tog doma u kojoj stoji da je do daljnjeg zabranjeno primanje posjetitelja na noćenje. Ta odluka donesena je zbog novonastale situacije uzrokovane pojavom koronavirusa. Osim toga, danas su se sastali dekani Sveučilišta u Zagrebu, rektor Boras, ministar zdravstva Vili Beroš i ljudi iz medicinske struke da bi sastavnice Sveučilišta upoznali s pravilima koja se moraju primjenjivati, donosi Srednja.hr.

Studenti koji su smješteni u Studentskom domu Šara u Zagrebu od sada više neće moći primati posjetitelje na noćenje kao što su to mogli do sada. Tako je odlučila uprava doma zbog novonastale situacije s koronavirusom.

Uz to, danas su se na Medicinskom fakultetu u Zagrebu na sastanku okupili dekani i dekanice sastavnica Sveučilišta, rektor Damir Boras, ministar zdravstva Vili Beroš, ravnatelj Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak, ravnatelj Nastavnoga zavoda za hitnu medicinu Grada Zagreba Žarko Rašić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević Alemka Markotić i pročelnica Katedre za infektologiju Medicinskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Adriana Vince.

Govorili su o koronavirusu, te su dekane i djelatnike fakulteta upoznali s pravilima koja se moraju primjenjivati za studente, ali i djelatnike fakulteta.

Tri načina zdravstvenog nadzora

Na Sveučilištu u Zagrebu cirkulira 80.000 studenata, oko 7.000 do 8.000 zaposlenih, a ne treba zaboraviti ni velik broj vanjskih suradnika. Uz to, putovanja na kongrese, suradnje na projektima i dolasci studenata s Erasmusa stvari su koje život na sveučilištu čine dinamičnim, pa je zbog toga važna svjesnost oko situacije s koronavirusom.

Ivana Pavić Šimetin iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo objasnila je preporuke i objasnila kako treba postupati na sveučilištima i veleučilištima, prenosi Srednja.hr. Te se preporuke gotovo svakodnevno ažuriraju, a trenutno vrijedi sljedeće:

Oni koji su došli u Hrvatsku od 24. veljače

Od 24. veljače za studente koje su unazad 14 dana boravili u Kini, Hong Kongu, Japanu, Iranu, Singapuru, Južnoj Koreji te doputovali u Hrvatsku iz talijanskih pokrajina Lombardija, Veneto, Emilia Romagna i Pijemont provodi se u trajanju od 14 dana od napuštanja zahvaćenih područja:

aktivan zdravstveni nadzor (javljanje zdravstvenog stanja teritorijalno nadležnom epidemiologu prema adresi stanovanja/boravka)
samoizolacija na temelju rješenja graničnog sanitarnog inspektora o podvrgavanju zdravstvenom nadzoru radi praćenja pojave simptoma respiratorne bolesti.

Oni koji su doputovali prije 24. veljače

Nadalje, oni koji su iz navedenih država i pokrajina u Italiji doputovali prije 24. veljače a sveukupno unutar 14 dana, te su razvili respiratorne simptome, nikako ne smiju ići u kolektiv (na nastavu i druge sadržaje) te se odmah trebaju javiti svom izabranom liječniku.

Definicija zahvaćenog područja: Kina, Hong Kong, talijanske pokrajine Lombardija, Veneto, Emilia Romagna i Pijemont, Japan, Iran, Singapur, Južna Koreja.

1. Aktivan zdravstveni nadzor nad zdravim studentima koji dolaze iz zahvaćenih područja, a koji u anamnezi ne navode bliski kontakt s oboljelima: UVIJEK JE U SAMOIZOLACIJI kod kuće ili u studentskom domu (organiziranom smještaju) pri čemu ovi studenti mogu živjeti s drugim osobama (mogu primjerice dijeliti studentsku sobu s drugim studentima).

2. Aktivan zdravstveni nadzor nad zdravim studentima (bez znakova bolesti) koji dolaze iz zahvaćenih područja a koji su bili u bliskim kontaktima s oboljelima: UVIJEK JE U SAMOIZOLACIJI kod kuće ili u Studentskom domu (organiziranom smještaju), ali pri tome trebaju živjeti sami. Dakle, u studentskom domu je neophodno, kada god je moguće, organizirati da takav student boravi sam u sobi te da ne dijeli sobu s drugim studentom. Studentski dom također treba organizirati da student jede u svojoj sobi, a ne u zajedničkom prostoru s drugima, te da ne koristi zajedničke prostorije poput sanitarnih čvorova. Ako ne žive sami ili nikako nije moguće organizirati da sam boravi u studentskoj sobi, neophodan je boravak u ORGANIZIRANOJ KARANTENI.

3. Studente koje dolaze iz zahvaćenih područja a imaju neki od respiratornih simptoma (nagli početak barem jednog od sljedećih simptoma: povišena tjelesna temperatura, kašalj i kratak dah) neophodno je tretirati kao zaražene osobe dok se ne isključi zaraza mikrobiološkom obradom, što znači da je neophodna hospitalizacija.

Studenti kod kojih se provodi aktivan zdravstveni nadzor u samoizolaciji (točka 1. i 2.) ne pohađaju nastavu za vrijeme trajanja ove mjere zaštite.

S obzirom na epidemiološku situaciju, situacija se brzo može mijenjati, pa se i ove preporuke mogu promijeniti, stoga pratite mrežne stranice HZJZ-a i Ministarstva zdravstva na kojima se svakodnevno objavljuju ažurirani podatci vezano uz koronavirus, kao i mjere prevencije.

Navedene su i opće mjere zaštite

Uz navedeno, neophodno je u organiziranom smještaju studenta, na kampusima, studentskim domovima kao i u prostorima gdje se odvija nastava, sanitarnim čvorovima te u prostorima gdje je organizirana prehrana osigurati:

mogućnost pranja ruku sa sapunom i tekućom vodom te sušenje ruku jednokratnim ručnicima ili korištenje dezinficijensa na bazi alkohola
izostanak s nastave nastavnom osoblju i studentima koji imaju simptome infekcije dišnih putova, imaju povišenu temperaturu, grlobolju, kratak dah i kašlju
redovito a najmanje dva puta dnevno provjetravanje prostorija
poticanje boravka na otvorenom kada god to vremenske prilike dozvoljavaju, donosi Srednja.hr.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari