ZBOG MIGRACIJSKE KRIZE Predsjednica Grabar-Kitarović zatražila sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović uputila je u utorak prijedlog predsjedniku Vlade Zoranu Milanoviću za sazivanje 2. sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost u petak, 18. rujna ili u utorak, 22. rujna, zbog migracijske krize, priopćeno je u srijedu iz Ureda hrvatske predsjednice.

“Nastavno na naš usmeni razgovor o migracijskoj krizi, te na usmeno predlaganje sazivanja Vijeća za nacionalnu sigurnost, a obzirom na činjenicu kako se ista usložnjava iz dana u dan, dužna sam još jednom upozoriti na izbjeglički val te njegove moguće društvene, gospodarske i sigurnosne implikacije. Slijedom toga, smatram kako je nužno što je moguće prije sazvati sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost na tu temu”, navodi predsjednica Republike a prenosi Hina.

Premijer Zoran Milanović suglasio se u srijedu s prijedlogom predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović da se zbog izbjegličke krize treba sastati Vijeće za nacionalnu sigurnost (VNS).

Glasnogovornik Vlade RH, Nikola Jelić potvrdio je u srijedu Hini da će sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost (VNS) na temu izbjeglica biti održana vrlo skoro, u sljedećih nekoliko dana.

Grabar-Kitarović ističe kako je potrebno razmotriti dosad učinjeno, a posebice ono što nam predstoji, u pronalaženju odgovarajućih mjera nadležnih tijela državne uprave, kojima bi Republika Hrvatska odgovorila na ovo pitanje koje, kako procjenjuje, “nije samo humanitarne, već i sigurnosne naravi”.

Na temelju dostupnih obavještajnih i drugih procjena, predsjednica države ocjenjuje kako se trenutna migracijska kriza neće brzo primiriti, čak i uz postizanje dogovora na razini EU o zbrinjavanju trenutno procijenjenih brojeva migranata (kvote).

Uzimajući u obzir mogućnost da se zbog uvođenja raznih ograničenja i pojačanog nadzora na granicama država članica EU i Schengenskog prostora u susjedstvu (Mađarska, Austrija, Njemačka, Slovačka) izbjeglički val prenese na Republiku Hrvatsku, predsjednica Republike smatra da je neodložno razmatranje ovog pitanja na najvišoj državnoj razini.

Osim mjera za zbrinjavanje migranata (mogućih azilanata ali i onih u tranzitu) koje se trenutno pripremaju i poduzimaju, predlaže da se razmotri i žurno jačanje suradnje s odgovarajućim službama i tijelima državne uprave susjednih država članica Europske unije.

“To stoga što treba izbjeći i moguće scenarije podizanja fizičkih prepreka na granici između Republike Hrvatske i neke od susjednih država članica Europske unije ili pak vraćanje velikog broja migranata u Republiku Hrvatsku u slučaju prolaska njezinim područjem na putu prema željenim odredištima”, navodi predsjednica.

Ističe kako ne treba smetnuti s uma ni mogući utjecaj na dugoročne izglede uključivanja Republike Hrvatske u Schengenski prostor.

Također, dodaje predsjednica, nameće se i pitanje određivanja stajališta Republike Hrvatske prema Dublinskoj konvenciji i drugim sporazumima o readmisiji na snazi, odnosno pune primjene svih međunarodnih standarda i pravila Europske unije vezanih uz izbjeglice.

Zatvaranjem mađarsko-srpske granice, izbjeglički val može se prenijeti u Republiku Hrvatsku ili Rumunjsku, u daleko većem broju od onog s kojim se, po najavama, računa. Na društvenim mrežama se tako već šire savjeti izbjeglicama koje alternativne rute odabrati, a one uključuju i Republiku Hrvatsku, navodi predsjednica Grabar-Kitarović u prijedlogu premijeru Milanoviću za sazivanje sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost. Dodaje kako očekuje žuran odgovor.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari