NEPROBAVLJENA VLAKNA

Zbog prevelikog unosa ovog voća 42-godišnjakinja završila na hitnoj

Foto: Agroportal

Kad je 42-godišnja žena došla na hitnu pomoć zagrebačkog KB-a Sveti Duh s bolovima u trbuhu, mučninom i povraćanjem te tupom boli u gornjem dijeli trbuha koja se širila ispod desnog rebrenog luka i u leđa, a bez temperature, neke traume trbuha, bez povijesti uzimanja lijekova, alkohola ili nekih drugih opojnih sredstava, ni liječnicima ni njoj nije bilo neobično kada su joj postavili dijagnozu akutne upale gušterače.

Imala je, naime, dva od tri kriterija za postavljanje te dijagnoze – bol u trbuhu uz povišene koncentracije amilaza i lipaza, pišu Vijesti.hr

Počelo je liječenje, bol se smanjila, laboratorijski nalazi su se popravili, no treći dan ponovno se pojavila grčevita bol u gornjem dijelu trbuha za koju se ispostavilo da je krivac voće kaki ili japanska jabuka, piše portal Živim.hr.

Naime, endoskopskim pregledom vidio se veliki fitobezoar koji je zauzeo gotovo čitav volumen želuca, a potom je utvrđena i opstrukcija crijeva. Bezoar je zapravo nakupina neprobavljivih vlakana iz kakija, koji je žena, inače veganka koja posljednjih šest godina isključivo jede sirovu hranu, pojela u većoj količini. Za stvaranje bezoara rizična je hrana bogata vlaknima kao što su celer, bundeva, ljuske grožđa, suhe šljive i posebno kaki.

VIDEO DANA:

Nezreli kaki sadrži tanine koji u želučanoj kiselini tvore ljepljivu masu i uzrokuju stvaranje neprobavljive kugle. Pacijentica je prilikom prijema rekla da je posljednjih dana imala slabiji apetit te da je brzo osjećala sitost. No, detaljnim ispitivanjem njezinih prehrambenih navika uvidjelo se da je konzumirala veću količinu kakija nekoliko dana prije pojave tegoba. Također, prema nekim istraživanjima, od 17 do 91 posto fitobezoara uzrokovano je upravo kakijem.

“Bolesnica je operirana, bezoari su uklonjeni i potpuno se oporavila. Nije imala nikakvih komplikacija poslije operacije”, kazala je oc. dr. sc. Željka Belošić Halle, dr. med., spec. interne medicine, gastroenterologije i hepatologije u Zavodu za gastroenterologiju i hepatologiju Klinike za unutarnje bolesti KB-a Sveti Duh.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari