'MIJENJATE ZAKON'

Zbog situacije na Platku, Sindikat policije oštro: ‘Ne radite razdor među nama i HGSS-om’

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

U srijedu je najavljen prosvjed u Rijeci zbog navedenog slučaja, a građane su na ulice pozvali iz Možemo! i Unija Kvarnera

Zbog slučaja na Platku te uključenosti HGSS-a koji, kako navodi Sindikat policije, stvara razdor između policijskih službenika i HGSS-a, treba mijenjati zakone koji se tiču nasilja i javne sigurnosti. Dodaju kako zakon nije mijenjan od raspada bivše države.

U svom priopćenju govore da je često temeljem njega policija u obvezi prijaviti sve sudionike događaja pa tako i one koji se brane od napada, a ne samo one koji su započeli napad.

Ističu dalje da je policija dužna održavati mir i red, a ne suditi. “Kako nismo svemogući i ne možemo biti na svim lokacijama gdje se potencijalno mogu dogoditi nemili događaji, činjenično stanje možemo utvrditi samo na osnovu izjava svjedoka i materijalnih dokaza poput video snimke. Odluku o krivcu i kaznama donosi nadležni sud”, rekli su.

“Posebno oštro odbacujemo optužbe da je policija iz nekog razloga nesklona HGSS-u s kojim oduvijek besprijekorno surađujemo te smo im zahvalni za sve što svakodnevno dragovoljno čine za sigurnost građana i turista”, tvrde.

“Molimo da se smire tenzije, apsolutno podržavamo zahtjeve da u društvu postoji nulta tolerancija na nasilje, a posebno prema službenim osobama, ali isto tako apeliramo da pojedine političke grupacije i pojedinci ne koriste navedeni slučaj za samopromociju. Voljeli bismo da se pričeka završetak službenih istražnih radnji i odluka Državnog odvjetništva o navedenom slučaju. Za sada sve izjave službenih dionika jasno govore da u navedenom slučaju od strane policije nema bilo kakvog oblika zataškavanja i prikrivanja nečije odgovornosti”, dodali su.

“Doista nitko nije zaslužio da ga netko na dužnosti napada i udara, a osobito ne predstavnici HGSS-a koji svakodnevno u zahtjevnim uvjetima spašavaju ljudske živote. Kao policijski službenici, ali i kao građani Republike Hrvatske, apsolutno podržavamo zahtjev HGSS-a da se napad na njihove djelatnike od sada kvalificira kao napad na službenu osobu te da se konačno pristupi donošenju novog Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira kako bi se jasno razlikovao pravni tretman napadača u odnosu na osobe koje su napadnute”, zaključili su.

Što se tiče samog zakona govore kako su posljednim izmjenama samo kazne pretvorene iz njemačkih maraka u eure i to na istoj razini. Tako da nova kazna za omalovažavanje i vrijeđanje službene osobe iznosi od 20 do 100 eura. “Time je, unatoč našim apelima, ali i stručne javnosti, umjesto da se pokaže briga zakonodavca i da se navedeno konačno uredi te kazne odrede u primjerenoj visini. Sadašnje kazne samo mogu potaknuti, a ne odvraćati od takvih ponašanja što nažalost ovakvi događaji samo potvrđuju”, prenosi Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari