ZBOG PRILAGODBE

Video | Zbog uvođenja eura, već danas ne radi 50-ak bankomata. Kako do gotovine?

Uskoro će biti dostupno svega 40 posto bankomata, kako onda znati na kojem podići gotovinu, a koji ne radi? Više u video prilogu!

Počelo je! Non-stop više ne rade samo bankomati, nego i oni koji ih održavaju. Neki bankomati su dočekali eure, a njih 50-ak danas je ugašeno.

“Morate obići svaki bankomat, ažurirati ga i nakon toga pripremiti da može prihvatiti novčanice eura. U 4 tisuće bankomata ima preko 40 tisuća kazeta bankomatskih koju svaku pojedinačno moramo prilagoditi za nove dimenzije euro novčanica koje su, naravno različite dimenzije od novčanica kune”, kazao je izvršni direktor Sektora za gotov novac HNB-a Tihomir Mavriček.

Kako ne bi ostali praznih novčanika, mnogi građani već sada stvaraju zalihe.

“Imam kući pare, onoliko koliko mi treba”, govori Zlata Agoli iz Splita.

Tijekom prosinca neće raditi više od 2700 bankomata – u prijelaznom razdoblju radit ćemo samo oni koji istovremeno mogu isplaćivati i staru i novu valutu.

“Ostalih 30-ak posto bankomata, ili 1300 njih će biti prilagođeno do 15. siječnja 2023. od kada će svi bankomati, oko 4000 njih biti spremni i isplaćivati isključivo eure”, dodaje Mavriček.

Ogroman posao i za zaštitarske službe. Bankomat prilagoditi euru, ali i osigurati zaštitu.

“Da prilikom pokušaja bilo kakvog otuđenja novca iz bankomata, novac će se obojiti. Poprimit će zelenkasto plavu boju, ovisno o kojem se proizvođaču radi i novac je neupotrebljiv”, kazala je predsjednica Hrvatskog ceha zaštitara Lidija Stolica.

Masovno gašenje počet će za 10-ak dana

“Manji broj će biti ugašen do 15. prosinca, a od 15. prosinca će HUB objaviti interaktivnu kartu svih bankomata u Hrvatskoj koji su aktivni u realnom vremenu kako bi svi građani u svakom trenutku znali koji bankomat radi i gdje mogu podignuti gotovinu”, govori Ivan Hrvoje Maljković iz Hrvatske udruge banaka.

Razloga za paniku nema, osim ako na kartici nemate novca – jer i u manjim sredinama moći će se do gotovine.

“Poseban fokus bio je usmjeren na manje sredine, gdje je manji broj bankomata – banke su na razini HUB-a dogovorile način prilagodbe mreže tako da u svakom trenutku građanima bude na raspolaganju dovoljan broj bankomata u svakom mjestu Hrvatske”, dodaje Maljković.

Starčević, Radić i Marulić putuju na drugu adresu, a u bankomate, ali i novčanike od prvog dana nove godine dolaze nam novi stanari, piše danas.hr.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Views Views