ZAOSTALI REPOVI

Zdravko Marić ispitan u USKOK-u! Bio je šef nadzornog odbora HBOR-a kad je dodijeljeno 80 milijuna eura sumnjivog kredita

Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

Bivši ministar financija Zdravko Marić ispitan je u srijedu u USKOK-u na okolnosti dodjele kredita državne banke HBOR za vjetroelektrane Krš-Pađene, doznaje 24sata.

Marić je bio predsjednik nadzornog odbora HBOR-a, a mjesec i pol prije dodjele kredita je imao i sastanak s investitorom Milenkom Bašićem iz tvrtke C.E.M.P. Kao što je poznato Bašić je tražio kredit od 130 milijuna eura, a na koncu je dobio 80.

U ovom slučaju USKOK tereti bivšu ministricu Gabrijelu Žalac i nekadašnju HDZ-ovu državnu tajnicu Josipu Rimac da su zlorabile svoj položaj radile pritisak na članove nadzornog odbora i uprave banke da odobri kredit.

Kako Marić nije obuhvaćen istragom, nagađa se da je iskaz dao kao svjedok i jedan od ljudi involviranih u odobravanje kredita.

Procurile poruke

U porukama koje su procurile bilo je vidljivo je kako je Gabrijela Žalac, kao članica Nadzornog odbora HBOR-a, bila bliža predsjednici Uprave HBOR-a, Tamari Perko. Rimac je uz pomoć Žalac došla do kontakta Perko te je, sumnja USKOK, još u rujnu 2018. počela vršiti pritisak oko vjetroparka i kredita.

Kako se ranije pisalo, Rimac i Žalac su također vršile pritisak i na tadašnjeg ministra financija Marića, koji je bio šef Nadzornog odbora HBOR-a, kao i ostale koji su donosili odluku. Poruke koje je izvukao USKOK pokazuju kako je Žalac bila oduševljena Bašićem te se jako potrudila da mu pomogne doći do kredita.

Rimac je kontaktirala i bivšeg ministra Tomislava Tolušića, tada također člana Nadzornog odbora HBOR-a, koji je na sjednici vjetropark trebao staviti na listu strateških projekata.

“To će bankarima biti važno”, poručila mu je Rimac tada.

USKOK je u dokazni materijal priložio i fotografiju sastanka Rimac, Žalac i Marića koju je Rimac 19. studenoga 2018. poslala poduzetniku Bašiću. On je na to odgovorio: “Kraljice, sad ih završi.”

Isto je napisao i u poruci od 13. prosinca 2018. Potom je tražio da mu Rimac osigura sastanak sa svim članovima nadzornog odbora HBOR-a. Rimac je poslušala te odmah zvala ministre Darka Horvata i Garija Capellija, kao i šefa Hrvatske gospodarske komore Luku Burilovića, prenosi Net.hr.

Svim naporima unatoč, HBOR još u prvoj polovici siječnja 2019. nije htio pristati na zahtjeve C.E.M.P.-a vezano za visinu kredita. Bašić je, naime, tražio kredit od 130 milijuna eura. I domaće i strane banke odbijale su Bašića, zbog čega je isti od Rimac tražio i da pokuša doći do premijera Plenkovića.

Istražitelji su došli do podataka da je 12. siječnja 2019. Rimac Bašiću javila kako je “samo kratko s AP”.

Nekoliko dana poslije, navodi USKOK, Rimac je Bašiću dogovorila sastanak s Marićem i Žalac te zamjenikom ministra turizma Robertom Pendeom. Poduzetnik je Rimac u poruci javio da je Horvat i dalje protiv te da ga “moraju svakako”.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari