PREOPTEREĆENJE SUSTAVA

ZDRAVSTVO NA KOLJENIMA: ‘Zaposlite zdravstveno osoblje s burze da popisuju i traže kontakte zaraženih’

Milan Sabic/PIXSELL

Rad centara bio bi organiziran na daljinu te bi bio pod kontrolom epidemiologa

Hrvatska liječnička komora uputila je prijedlog rješenja problema popisivanja kontakata osoba oboljelih od koronavirusa.

Smatraju da bi se smanjilo opterećenje na liječnike obiteljske medicine i epidemiologe uspostavljanjem pozivnih centara pri zavodima za javno zdravstvo u kojima bi pod nadzorom i upravljanjem epidemiologa radilo zdravstveno osoblje – neliječnici te nezdravstveno osoblje, koje bi prošlo nužnu edukaciju.

Također smatraju da u borbu protiv pandemije koronavirusa treba uključiti zdravstvene radnike s burze rada.

Rad centara bio bi organiziran na daljinu, odnosno preko online platforme.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

“Hitna uspostava dugoročno održivog i funkcionalnog modela traganja za kontaktima novooboljelih temeljni je preduvjet za usporavanje epidemije, naglašeno je danas iz Hrvatske liječničke komore. Naime, očekuje se da će do masovne procijepljenost u Europi koja će zaustaviti pandemiju, proći od šest do dvanaest mjeseci.

Tijekom listopada, zbog naglog porasta dnevnog broja oboljelih na više od dvije tisuće, u Hrvatskoj je sustav traganja za kontaktima ozbiljno narušen. 150 hrvatskih epidemiologa , koji već mjesecima brane prvu crtu u borbi protiv epidemije, fizički više nije stizalo odraditi ovaj opsežan posao u trenutku kada se brojevi novozaraženih dnevno kreću između 2 i 3 tisuće. Iscrpljeni su i potrebna im je pomoć u popisivanju kontakata oboljelih, njihovom obavještavanju i unosu podataka u registar.

“U Hrvatskoj u odnosu na planiranu mrežu HZZO-a nedostaje 200-tinjak obiteljskih liječnika. Svaki od njih prosječno ima 1.643 pacijenta što znači da za svakog pacijenta prosječno imamo godišnje na raspolaganju sat i petnaest minuta. Zato model u kojem obiteljski liječnici preuzimaju cjelokupno traganje za kontaktima nije održiv niti će ovaj proces učinkovito poboljšati, a pogoršao bi našu dostupnost pacijentima”, naglašava zamjenica predsjednika Komore Vikica Krolo, inače obiteljska liječnica iz Splita.

Upravo je učinkovit sustav testiranja, praćenja kontakata i njihove izolacije preduvjet za uspostavljanje koliko toliko normalnog života, bez potrebe za uvođenjem najstrožih mjera.

Liječnička komora je stoga sredinom listopada, sukladno preporuci Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC), kao rješenje predložila uspostavljanje pozivnih centara pri zavodima za javno zdravstvo u kojima bi pod nadzorom i upravljanjem epidemiologa radilo zdravstveno osoblje – neliječnici te nezdravstveno osoblje, koje bi prošlo nužnu edukaciju. Rad ovih centara treba biti organiziran na daljinu (rad od kuće na online platformi), oni bi popisivali i obavještavali kontakte te ih unosili u registar oboljelih, a sve pod kontrolom epidemiologa.

U tom smislu HLK pozdravlja jučerašnji dopis ministra zdravstva Vilija Beroša upućen zavodima za javno zdravstvo s uputom o žurnom osnivanju pozivnih centara zbog jačeg praćenja kontakata. Hrvatska liječnička komora predlaže da se u prvom koraku preko Hrvatskog zavoda za zapošljavanje kontaktira više od 1200 zdravstvenih radnika – neliječnika koji na Zavodu čekaju pripravništvo i da ih se u međuvremenu angažira na poslovima traganja za kontaktima u pozivnim centrima pri zavodima za javno zdravstvo.

Zaključno, Hrvatska liječnička komora još jednom  naglašava da u vrijeme galopirajuće pandemije svaka javna komunikacija koja se temelji na prozivanju i optuživanju pojedinih skupina zdravstvenih djelatnika ne pomaže, nego odmaže u borbi s pandemijom. Ključni cilj svih dionika u hrvatskom zdravstvenom sustavu mora biti jedinstvo u borbi s koronavirusom”, stoji u priopćenju.

Video dana: