OPREZNO

Žene u Hrvatskoj trebale bi izbjegavati odlazak u starosnu mirovinu s prvim danom 2021.; Evo i zašto

Photo: Marko Lukunic/PIXSELL

Još veće glavobolje imat će osobe ako svoje zaposlenje otkažu posljednjeg dana ove godine

Žene u Hrvatskoj trebale bi izbjegavati odlazak u starosnu mirovinu u prvim danima sljedeće godine uz prethodno davanje otkaza jer mogu tri mjeseca ostati bez prihoda.

Ako to naprave mogu izgubiti pravo i na plaću, i na mirovinu te ostati nezaposlene, a to im prijeti zato što se radni vijek za žene svake godine zakonski produljuje za tri mjeseca i zato što u Zakonu o mirovinskom osiguranju i pratećim propisima ima propusta koji ženama ne idu u prilog, tvrde stručnjaci, a piše Novi list. 

To su objašnjeno vrlo jasno, ako žena do kraja ove godine navrši propisane uvjete starosti, a sada su to 62 godine i tri mjeseca, žena bi mogla odlučiti raditi do 31. prosinca, a u mirovinu ući od 1. siječnja, no pravnik Stjepan Androić naglašava da se u tom krije zamka.

“Ako žena odluči raditi do kraja godine, do 31. prosinca, jer želi da joj u prosjek plaće za određivanje mirovine uđe u obračun i plaća ostvarena u posljednjoj godini rada, osiguranica u sljedećoj 2021. godini više ne ispunjava uvjete jer nema u toj godini doživljenih 62 godine i šest mjeseci, te će osoba morati raditi još tri mjeseca”, objašnjava-.

Ništa bolja odluka nije ako osoba odluči otiću u mirovinu posljednjeg dana ove godine, jer će ona biti zakinuta jer joj u visinu mirovine neće ući povoljnija plaća iz 2020.

Rješenje je nastavi raditi još tri mjeseca, ako je u prilici, kako bi ispunila produljene uvjete za odlazak u starosnu miroivnu koji vrijede za 2021. godinu. Još veće glavobolje imat će ako svoje zaposlenje otkaže posljednjeg dana ove godine. Tako će tijekom nekoliko mjeseci izgubiti prihode.

Video dana: