VAKULA JE REK'O

Zima je bila ‘vrlo topla’, a što nas čeka na proljeće? Poznati meteorolog ima prognozu

Foto: Riportal - Pixsell

Dugoročne prognoze za proljeće daju povećanu vjerojatnost pozitivnog odstupanja, posebice srednje sezonske temperature zraka

Poznati hrvatski meteorolog Zoran Vakula prognozirao je kakvo nas vrijeme očekuje ovog proljeća te se osvrnuo na zimu koja je iza nas. Za razliku od veljače koja je u većini Hrvatske dobila klimatološku ocjenu DHMZ-a “normalno”, zima je imala zamjetnije veće odstupanje od prosjeka pa je zaslužila ocjene “toplo” i “vrlo toplo” te uglavnom “kišno” i “vrlo kišno”, javlja HRT.

Dugoročne prognoze za proljeće daju povećanu vjerojatnost pozitivnog odstupanja, posebice srednje sezonske temperature zraka.

Dok veljača nije bila blizu ekstrema, zima je bila, navodi Vakula, a u mnogim mjestima među 5 najtoplijih u povijesti mjerenja. Na meteorološkim postajama Zagreb Maksimir i Osijek srednja sezonska temperatura zraka bila je druga najviša, odmah iza zime 2006/7.

Ekstremno kišno vrijeme

Ne samo po temperaturi zraka, nego i po ukupnoj sezonskoj količini oborine razdoblje od 1. prosinca 2022. do 28. veljače 2023. godine je ponegdje bilo znatno iznad prosjeka, čak “ekstremno kišno”, kao primjerice u Varaždinu i okolici. Vrlo blizu te ocjene bilo je i u većem dijelu središnje i istočne Hrvatske, te mjestimice u Gorskome kotaru i Lici.

Kao i za zimu, i prognoze za proljeće daju povećanu vjerojatnost za toplije proljeće te u dijelu Hrvatske kišovitije od prosječnoga, navodi meteorolog Zoran Vakula, prenosi Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj