VELIKO IZVJEŠĆE

Oglasio se europski tužitelj: U Hrvatskoj malverzacije teške čak 313 milijuna eura

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Podignuto je osam optužnica, a sudovi su donijeli šest pravomoćnih presuda.

Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) objavio je veliko godišnje izvješće u kojem je prikazan rad tog tijela po zemljama, među kojima je i Hrvatska.

Navedeno je da su prošle godine u Hrvatskoj pokrenuta 23 postupka zbog sumnji u malverzacije s novcem Europske unije. Stoji kako su malverzacije teške čak 313.6 milijuna eura.

EPPO u izvješću piše kako je riječ uglavnom o istragama zlouporabe sredstava iz EU fondova i državnog proračuna, manipulacija tijekom javne nabave i korupcije.

Podignuto je osam optužnica, a sudovi su donijeli šest pravomoćnih presuda. Blokirana je imovina u vrijednosti od oko 400 tisuća eura. Navode se i dva slučaja prekograničnih istraga.

Vodi se šest postupaka

U izvještaju je navedeno da se vodi šest postupaka u Hrvatskoj zbog zloupotrebe sredstava iz Europskog fonda za poljoprivredu i ruralni razvoj. Još sedam ih se povezuje s novcem namijenjenim regionalnom razvoju. Dva slučaja odnose se na sredstva iz kohezijskog fonda, jedan na sredstva namijenjena za obnovu i otpornost, dok se jedan odnosi na novac za digitalizaciju, mobilnost i energetiku, prenosi Net.hr.

izvor: EPPO

EPPO je u 2022. godini dobio četiri prijave od tijela EU, 17 od građana i 29 od nacionalnih tijela. Jedan postupak pokrenut je po službenoj dužnosti.

Cijelo izvješće Ureda europskog javnog tužitelja možete pogledati ovdje.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari