ZIMSKE SLUŽBE I POLICIJA U PRIPRAVNOSTI: Od danas obvezna zimska oprema, kazna za vozače koji je nemaju – 700 kuna

A6 kod Lokava (Foto: Facebook T. Šoić)

Od danas je na cestama obvezna upotreba zimske opreme, a i zimske službe održavanja, baš kao i policija i hitna pomoć, u pojačanoj su pripravnosti

Ralice, pokretni prometni znakovi, sol za posipanje. Zimska sezona na autocesti, čini se, neće nikoga iznenaditi.

“Čim prve pahulje krenu odmah se izlazi na preventivno posipavanje i prije većih padalina već je cesta posipana i tako da je tada već slana i taj snijeg se ne zadržava na kolniku”, pojašnjava vozač ralice Bojan Bosnić.

U vrijeme iznadprosječnih oborina, točno se zna koliko snijega na kolnicima može biti.

“Ne smijemo dozvoliti da bude više od 10 centimetara”, rekao nam je Ivica Križanić, v. d. direktora sektora za održavanje HAC ONC.

Hrvatske autoceste pripremile su 175 ralica za čišćenje više od 1100 kilometara autoceste. Zajedno s odmorištima i naplatnim postajama čiste nevjerojatnih 22 milijuna četvornih metara asfaltnih površina.

Za posipanje cesta ove godine spremno je 50 tisuća tona soli. Za učinkovitije djelovanje na nižim temperaturama spreman je i tekući kalcijev klorid. No, s njim treba oprezno.

Kad padne snijeg najveći problem su vozači s ljetnim gumama i kamioni kojima po takvim uvjetima ne bi smjeli voziti, a prostora za njihovo isključivanje iz prometa do sada je nedostajalo.

“Novost je da će veći broj odmorišta biti otvoreno. To nam služi da isključujemo teretna vozila s prikolicama, koja ne smiju prometovati”, rekao je voditelj službe za sigurnost cestovnog prometa Josip Mataija.

A novost u snježnim uvjetima stiže i za Hitnu pomoć. Problem su im bile neočišćene ceste do domova ljudi kojima je potrebna pomoć.

“Mi ćemo ove godine s našim 194 uspostaviti koordinaciju da se ceste za ljude koji su 1. stupanj hitnosti brže očiste nego što je do sada rađeno”, rekla je ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maja Grba-Buljević.

Lika i Gorski kotar zimskoj službi najveći su izazov, no ralice jednako spremno čekaju na svim cestama.