ŠKOLSKI KALENDAR

Zimski školski praznici i dalje u dva dijela? ‘Učenici su zakinuti’, žale se ljubitelji skijanja

Photo: Jurica Galoic/PIXSELL

Ministarstvo obrazovanja objavilo je prijedlog novog školskog kalendara prema kojem se zimski školski praznici i u školskoj godini 2023-2024 održavaju u dva dijela. U tom slučaju učenicima se ograničava odlazak na skijanje u drugom tjednu, što znači da mogu otići isključivo u novogodišnjem terminu kada su cijene smještaja i skijaških aranžmana strahovito veće

Ministarstvo znanosti i obrazovanja pustilo je u javno savjetovanje Odluku o početku i završetku nastavne godine, broju radnih dana i trajanju odmora učenika osnovnih i srednjih škola, odnosno školski kalendar za 2023./2024.Prema prijedlogu Ministarstva i ove će godine učenici imati kratke jesenske praznike te zimske u dva dijela.

Skijaši su se nakon dvije pandemijske sezone zaželjeli skijanja no čini se da im prijedlog novog školskog kalendara ne ide u prilog.

Roditelji čija djeca putuju na skijanje će zbog potencijalne odluke o rascjepkanim zimskim praznicima imati mogućnost odabira isključivo novogodišnjeg termina, što će biti poprilično veliki udarac na njihov kućni budžet. Opće je poznato koliko je drugi skijaški tjedan budžetno isplativiji, tako da će si zimovanje u udarnom hrvatskom tjednu rijetko tko moći priuštiti.

Čini se kako ovom odlukom nisu zadovoljni ni sami prosvjetari kojima dijeljenje zimskih praznika na dva dijela – tumače neki – ruši kontinuitet nastave što dodatno otežava nastavni proces.

Ukoliko na snagu bude stupio novi model po kojem bi praznici bili u dva dijela, prijedlog je sljedeći; prvi dio praznika previđen je od 27. prosinca do 5. siječnja 2024. godine, dok bi idući praznici krenuli 19. veljače i trajali do 23. veljače 2024. godine, što bi značilo da je vraćanje u školske klupe previđeno 26. veljače 2024.

Javna rasprava o novom planu školskih praznika otvorena je do 31. ožujka, a jedna od tema je upravo cijepanje praznika u dva dijela.

Školski kalendar za 2023./2024. možete komentirati na javnom savjetovanju na ovoj poveznici do 31. ožujka. Očekivana objava izvješća o tome koji su komentari prihvaćeni slijedi 14. travnja.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari