ZIMSKI UVJETI NA CESTAMA: Zima još malo pokazala zube – u Delnicama 40 centimetara snijega

Delnice (Foto: facebook Vladimir Tadej)

Snijeg mjestimice pada u Gorskom kotaru, Lici, središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj, dok su u većem dijelu ostatka zemlje kolnici mokri ili samo vlažni i skliski od kiše pa HAK upozorava vozače na moguću poledicu

U prvom dijelu dana u Hrvatskoj će prevladavati umjereno i pretežno oblačno s kišom, a u gorskim krajevima sa snijegom. Susnježice i snijega bit će ponegdje i u nizinama unutrašnjosti.

Od sredine dana oborine će prestati te nas očekuje postupno razvedravanje, a kiše još može biti na istoku i jugu Hrvatske. Vjetar slab i umjeren, na udare i jak sjeverni i sjeverozapadni, u drugome dijelu dana jugozapadni i zapadni.

Na Jadranu će puhati umjerena i jaka, mjestimice i olujna bura, prema otvorenome sjeverozapadnjak, a na južnom dijelu prijepodne jugozapadnjak.

Temperatura zraka u unutrašnjosti uglavnom će se kretati od 1 do 7, dok će u gorju biti malo niža. Na Jadranu od 7 do 12 Celzijevih stupnjeva, navodi se u prognozi DHMZ-a.

Najviše snijega jutros je zabilježeno na Zavižanu gdje ga je napadalo čak 74 centimetara. U Delnicama je zabilježeno 40 centimetara snijega, isto kao i na Sljemenu.

A snijeg koji je mjestimice padao u Zagrebu u ranim jutarnjim satima iznenadio je građane.

Zbog vjetra, na Jadranskoj magistrali (DC8) između Bakra i Senja zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp-prikolicama i motocikle (I. skupina vozila), a od Senja do Svete Marije Magdalene dodatno za dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina vozila). Autocesta A1 otvorena je za sve skupine vozila. Na dionici između vijadukta Baričevići i mosta Maslenica vozi se uz ograničenje brzine od 40 km/h, zbog vjetra.

Iz smjera unutrašnjosti prema Rijeci ili Istri i obrnuto kamioni s prikolicama i tegljači s poluprikolicama (osim ako nije drugačije prometnim znakom uređeno) mogu voziti autocestom A1 do čvora Žuta Lokva, državnom cestom preko Vratnika (DC23) do Senja i dalje Jadranskom magistralom prema Rijeci (DC8).

Zbog prepriječenog kamiona zatvorena je autocesta A4 Goričan-Zagreb između čvorova Novi Marof i Breznički Hum u smjeru Zagreba.

Autocestom A1 nakon čvora Ogulin u smjeru Splita, također zbog prepriječenog teretnog vozila, vozi se uz ograničenje brzine.

Zbog prometne nesreće na državnoj cesti DC43 u Šemovcima, ulica Šime Pandura, vozi se jednim trakom, naizmjence, a državna cesta DC1 u Ilovcu kod Karlovca je otvorena, izvijestio je jutros HAK.

Zimski su uvjeti i zabrana prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, a za ostale obavezna zimska oprema na većini cesta u Gorskom kotaru, Lici i središnjoj Hrvatskoj, uključujući dionicu autoceste A6 Rijeka-Zagreb između Kikovice i Bosiljeva 1, A2 Zagreb-Macelj između Jankomira i Zaboka , staru cestu kroz Gorski kotar (DC3) i državnu cestu DC1 između Zagorja (Karlovac) i Gračaca.

Snijeg mjestimice pada u Gorskom kotaru, Lici, središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj, dok su u većem dijelu ostatka zemlje kolnici mokri ili samo vlažni i skliski od kiše. Moguća je poledica, posebice na mostovima i nadvožnjacima. Vozačima HAK savjetuje na put ne kreću bez zimske opreme.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari