ZLU NE TREBALO: Primorskogoranski spašavatelji održali vježbu postupanja u slučaju jačeg potresa

U Centru za obuku interventnih službi u Šapjanama održana je vježba pod nazivom “Zaštita 2016”, sa ciljem provjeru efikasnosti postupanja operativnih snaga iz sustava civilne zaštite Primorsko-goranske županije u slučaju potresa

U vježbi su sudjelovali pripadnici Stožera civilne zaštite Primorsko-goranske županije, specijalističkih postrojbi civilne zaštite Primorsko-goranske županije i Grada Rijeke, Hrvatske gorske službe spašavanja – Stanice Rijeka i Delnice, Javne vatrogasne postrojbe Grada Rijeke i Grada Opatije, Društva crvenog križa Primorsko-goranske županije, Gradskog društva crvenog križa Grada Rijeke i Zavoda za hitnu medicinu Primorsko-goranske županije.

Vježbu je svaka pojedina operativna snaga sudionica vježbe, uz provjeru koordiniranog djelovanja sa ostalim operativnim snagama, iskoristila i za provjeru vlastitih operativnih mogućnosti.

Vježbi su iz Primorsko-goranske županije prisustvovali župan Zlatko Komadina, zamjenik župana Marko Boras Mandić i pročelnik Ureda Županije Goran Petrc.

Župan Komadina izjavio je da se dvaput godišnje organizira jednu veliku vježbu i jednu ovakvu manju kako bi vidjeli međusobnou koordiniraciju i komunikaciju sustava, prenose mrežne sranice PGŽ.

“Naš sustav je postavljen decentralizirano, ali postoje situacije da se mora centralizirati upravljanje ovisno o razmjeru katastrofe. Vatrogasci svakodnevno na terenu koriste tehnike koje danas uvježbavaju pa su združene akcije kao što je ova, u kojima se moraju umrežiti sve službe, potrebne i korisne”, rekao je župan.

Ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje Jadran Perinić istaknuo je da je svaka vježba podjednako važna.

“Iz ovog iskustva mogu reći da žurne službe rade svoj posao, svakodnevno se uvježbavaju. Nedostaje nam koordinirani rad pa stavljamo naglasak na rad sustava civilne zaštite, njihovu međusobnu suradnju, operativni rad, koordinaciju sa timovima na terenu. To treba poslužiti kao garancija da će se u slučaju prirodne nepogode djelovati sa što manje posljedica”, istaknuo je Perinić.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari