ZNANSTVENICI POTVRDILI: Zika virus opasniji nego što se misli!

Znanstvenici su rekli za BBC da bi zika virus mogao biti odgovoran za više neuroloških oštećenja koja pogađaju bebe otprilike petine zaraženih trudnica

Zika virus, koji prenose tigrasti komarci, mogao bi biti još opasniji nego što se misli, kažu znanstvenici u Brazilu, a objavio je BBC u ponedjeljak.

Znanstvenici su rekli za BBC da bi zika virus mogao biti odgovoran za više neuroloških oštećenja koja pogađaju bebe otprilike petine zaraženih trudnica.

Stope rasta zaraze zikom u nekim dijelovima Brazila su usporile zahvaljujući boljoj informiranosti o sprječavanju bolesti.

Međutim, potraga za cjepivom je i dalje u ranoj fazi istraživanja, a zika se i dalje širi regijom.

Većina liječnika i znanstvenika sada se slaže da postoji veza između zika virusa i mikrocefalije, koju karakterizira neuobičajeno mali opseg glave i smanjen mozak.

Dok se procjenjuje da će jedan posto žena zaraženih zikom tijekom trudnoće roditi dijete s mikrocefalijom, vodeći liječnici u Brazilu rekli su za BBC da će 20 posto trudnoća pogođenih zikom rezultirati nizom drugih oblika oštećenja mozga bebe u majčinoj utrobi.

U odvojenoj studiji, objavljenoj u časopisu New England Journal of Medicine, navodi se da je “29 posto skeniranja pokazalo abnormalnosti kod beba u maternici, uključujući odstupanja u rastu, kod žena zaraženih zikom”.
Vijesti.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari