VELIKI NAPREDAK

Znanstvenici razvili krvni test za depresiju i bipolarni poremećaj koji će biti velika pomoć pri liječenju

Photo: Ilustracija/Dusko Jaramaz/PIXSELL

Grupa znanstvenika predvođena profesorom Alexanderom B. Niculescuom s Medicinskog fakulteta Sveučilišta Indiana razvila je test krvi koji može otkriti ozbiljnost depresije pacijenta, kao i upozoriti na rizik za razvoj teške depresije ili bipolarnog poremećaja.

Precizna medicina

Najnoviji test krvi zasnovan na prethodnom radu Niculescuve grupe, gdje su identificirali biomarkere krvi koji mogu pratiti suicidalnost i posttraumatski stresni poremećaj. Opis njihovog najnovijeg testa krvi za depresiju i bipolarni poremećaj objavljen je u časopisu Molecular Psychiatry.

“Pioniri smo na području precizne medicine u psihijatriji tijekom posljednja dva desetljeća, posebno u posljednjih 10 godina. Ova studija predstavlja trenutni vrhunski ishod naših napora”, izjavio je Niculescu.

“Ovo je dio naših napora da psihijatriju iz 19. stoljeća dovedemo u 21. stoljeće. Kako bi pomogli da postane poput drugih suvremenih područja poput onkologije. Ultimativno, naša misija je da se sačuvaju i poboljšaju ljudski životi”, poručio je znanstvenik.

Razvoj testa trajao je četiri godine i uključivao više od 300 sudionika, piše IFL Science.

Niculescuov tim proceduralno je slijedio plan od četiri koraka kako bi otkrio koji će biomarkeri biti važni za razvijanje krvnog testa za depresiju i bipolarnost.

Prvo su pratili grupu sudionika studije tijekom određenog vremenskog perioda, procjenjujući promjene u njihovom raspoloženju i korelirajući to s promjenama biomarkera koje su se dogodile u njihovoj krvi, prelazeći iz jednog raspoloženja u drugo.

Nakon identificiranja nekih biomarkera kandidata koji su promijenili razinu s promjenama raspoloženja, Niculescuov tim je zatim unakrsno upotrijebio i potvrdio biomarkere koje su pokupili sa svim prethodno dokumentiranim biomarkerima iz srodnih studija na terenu. Identificirali su 26 ključnih biomarkera koje su potom koristili u naknadnoj istrazi gdje su pratili promjene tih biomarkera u skupini pacijenata koji su imali klinički ozbiljnu depresiju ili maniju.

Nakon te provjere, tada su koristili biomarkere u drugoj skupini pacijenata kako bi testirali koliko dobro mogu koristiti markere za procjenu koliko bolesnik može biti bolestan ili bi mogao postati u budućnosti. Zahvaljujući ovoj studiji, na osnovu svojih nalaza i sposobnosti nalaza krvi, mogu točno procjeni ishode pacijenta i prema tome prilagoditi lijekove potrebama pacijenta.

“Ovim radom željeli smo razviti testove krvi za depresiju i bipolarni poremećaj, kako bi napravili razliku između njih i prilagodili tretmane za svakog pacijenta ponaosob”, rekao je Niculescu.

“Biomarkeri krvi se pojavljuju kao važni alati u poremećajima kod kojih subjektivnost pojedinca ili klinički dojam zdravstvenog radnika nisu uvijek pouzdani. Ovi testovi krvi mogu vam otvoriti vrata za precizno, personalizirane lijekove i objektivno praćenje odgovora na liječenje”, dodao je Niculescu, pišu Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari