NA CRNOJ LISTI

Video | Znanstvenici tvrde da zaslađivači u pićima uzrokuju rak! Što je zapravo aspartam?

Jedan od najpopularnijih umjetnih zaslađivača u svijetu – mogući je uzročnik raka! Svjetska zdravstvena organizacija idućeg mjeseca na crnu listu stavlja Aspartam. Sastavni je dio popularnih pića, ali i brojnih drugih proizvoda, a zašto je i koliko opasan otkriva naša ekipa

Većina ga unosi svakodnevno, navodno je kancerogen – ali što je zapravo Aspartam?

“Spada u skupinu aditiva, a aditivi se općenito koriste u svrhu zaštite ljudskog zdravlja stoga se njihova koncentracija mora analizirati i uspoređivati s regulatorom”, govori voditeljica Laboratorija za kemijske analize hrane u NZJZ Andrija Štampar Sonja Serdar.

Najčešće se nalazi u dijetalnim gaziranim pićima i žvakaćim gumama. Sigurnost zdravlja postaje upitna tek s povećanom konzumacijom tih proizvoda. Prihvatljiv dnevni unos iznosi 40 miligrama po kilogramu tjelesne težine.

“Ako se premaši maksimalno dopuštena količina ona bi mogla biti toksična. Na toksičnost utječe puno faktora tako je tu način prehrane, zdravlje, dob…”, tvrdi Serdar.

Uz nastavni zavod kontrolu zaslađivača provodi i državni inspektorat. Ideju o uvrštavaju na listu kancerogenih tvari podržava i ministarstvo zdravstva.

“Većina nas ne razmišlja kad pije nekakav takav sok ja ga sad neću imenovati međutim zna se što je najbolje i najzdravije piće, a to je voda”, govori ministar zdravstva Vili Beroš.

Umjetni zaslađivači najviše se koriste s ciljem gubitka kilograma.

“Kratkoročno je pokazano i dokazano da to stvarno može imati efekta u smislu mjeseci, ali ako pričamo o dugoročnom učinku tu se ne bih složila da treba nastaviti konzumaciju”, kaže nutricionistica Sandra Bival.

Djeca bi ih druge strane trebala u potpunosti izbjegavati.

“Svjetska zdravstvena organizacija je izbacila podatke koji u principu kažu da se preporučuje u redukciji tjelesne mase kod djece odnosno da nema učinka”, govori Bival.

Cilj ovakve odluke između ostalog je educirati i osvijestiti potrošače što zaista unose u svoj organizam.

“Mislim da ne mogu smanjiti više nego kaj sam smanjila jer jako rijetko to uopće konzumiram”, kaže Ivana Zagorac iz Zagreba.

“Ja mislim da je to super poticaj, kratko i jasno…ako možemo i to izbaciti”, govori Sven Pocrnić iz Bjelovara.

“Da bi uopće razumjeli te deklaracije i sve što piše mislim da bi trebali biti kemičari, a većina nas to nije pa što god je navedeno nitko to ne kuži”, kaže Jasmina Mikić iz Zagreba.

Iako je predmet proučavanja godinama – konačno bi trebali saznati je li aspartam zapravo slatki otrov, izvještava Nikolina Matošević za RTL Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari