NAPOKON POTVRĐENO

Znanstvenici utvrdili odakle je krenuo koronavirus i gdje je zapravo počela pandemija covida

Foto: Unsplash

‘Iako nema dovoljno dokaza da se do kraja razjasne sve okolnosti, analiza pokazuje da se pojava SARS-CoV-2 dogodila kroz trgovinu divljim životinjama na tržnici’, kažu autori istraživanja

Još od samog početka pandemije covida-19 znanstvenike i svjetsku javnost muči odgovor na pitanje otkud se pojavio koronavirus zbog kojeg su umrli milijuni ljudi, a države bile pod strogim restrikcijama gotovo dvije godine. Važan, možda i konačan odgovor na to pitanje nudi znanstveno istraživanje objavljeno u časopisu Science, prenosi Net.hr.

U njemu nedovosmisleno stoji: ”Pojava SARS-CoV-2 dogodila se kroz trgovinu divljim životinjama u Kini, tržnica Huanan u Wuhanu bila je epicentar pandemije.”

Tržnica Huanan od početka identificirana kao izvor

U opsežnom izvješću ističe se da je tržnica Huanan u Wuhanu ”identificirana u ranim izvješćima kao vjerojatni izvor, ali je kasnije taj zaključak postao kontroverzan.”

”Pokazujemo da su najraniji slučajevi covida-19 iz prosinca 2019., uključujući i one bez dokazanih direktnih veza, geografski smješteni uz tu tržnicu. Živi sisavci za koje se sumnja da su mogli prenositi virus prodavani su u to vrijeme na tržnici, a SARS-CoV-2 pozitivni okolišni uzorci su prostorno povezani s trgovcima koji prodaju žive sisavce”, ističu autori.

Oni također napominju da ”iako nema dovoljno dokaza da se do kraja razjasne sve okolnosti, analiza pokazuje da se pojava SARS-CoV-2 dogodila kroz trgovinu divljim životinjama na tržnici Huanan u Wuhanu.”

Tamo su pred početak pandemije prodavani jazavci, rakuni…

Također napominju da postoji nekoliko pravaca dokaza koji podupiru tezu da se virus pojavio upravo tamo.

”Uzorci pozitivni na SARS-CoV-2 uzeti su iz kaveza, kolica i hladnjaka s jugoistočnog dijela tržnice. Upravo na tom dijelu su prodavani živi sisavci poput lisica, jazavaca i rakuna i to pred početak pandemije. Tragovi virusa pronađeni su na više štandova i u kanalizaciji na tom dijelu tržnice”, navodi se u izvješću.

Znanstvenici koji su radili na ovom istraživanju procjenjuju da se prvi slučaj covida-19 kod ljudi dogodio u studenome 2019. godine, a prve hospitalizacije sredinom prosinca.

Životinje stizale s farmi iz regije gdje obitava mnogo šišmiša

Na tržnici u Wuhanu prodavane su životinje s farmi iz regije Hubei i područja Enshi koje su inače poznate po pećinskim kompleksima u kojima obitavaju šišmiši, a za koje se zna da su prenositelji koronavirusa.

S tih je firmi početkom 2020. godine pušteno ili prodano gotovo milijun ubijenih životinja bez testiranja na SARS-CoV-2. Autori podsjećaju da je zaraza koronavirusom SARS-CoV-1 u razdoblju od 2002. do 2004. također krenula sa zaraženih životinja koje su bile prodavane na kineskim ‘mokrim’ tržnicama.

“Sada treba uložiti maksimalan napor da bi se razjasnilo kako je virus došao na samu tržnicu te posljedično izazvao pandemiju. Da bi se smanjio rizik budućih pandemija moramo razumjeti, a onda limitirati rute i mogućnosti prelijevanja virusa”, ističu znanstvenici koji su radili istraživanje koje možete pročitati OVDJE.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views