PLIVAJ PA PLATI

VideoZnate li da možete dobiti kaznu i zbog nepropisnog plivanja? Ovako to rješava policija, pogledajte snimku!

Iako često djeluju preventivno, ali visoke kazne blage su u odnosu na tragedije koje su zbog nepoštivanja propisa na moru mogu dogoditi…

Oko 200 tisuća plovila plovi tijekom sezone hrvatskim morem. Za kormilom glisera se često znaju naći neoprezni turisti, ali i ima i neopreznih kupača.

Tijekom sezone policija ispiše stotinjak kazni, a kaznu su dobili i dva Nijemca koja su glisirala u blizini obale. Opravdavali su se da imaju slabiji osjećaj udaljenosti.

“Nemaju dobru opremu, nemaju radare niti mogu to točno procjeniti, ali samim okom bi trebali vidjeti da preblizu obale gdje se nalaze kupači da smanji brzinu”, rekao je Ecio Legović, pomoćnik načelnika postaje pomorske i aerodromske policije Pula za RTL čija je ekipa provela dan s policajcima na moru.

Sve se provjerava

Dobili su kaznu u iznosu od tri tisuće kuna, no ukoliko plate u roku od tri dana, smanjit će im se na dvije tisuće kuna, plus 500 kuna dodatnih troškova postupka.

O svemu se vodi računa – provjeravaju se putovnice te ima li čovjek položen ispit za upravljanjem plovilom.

U Istri svakodnevno plovi sedam policijskih plovila.

“Osim glisiranja, imamo problema i sa kupačima. Oni se udaljavaju sto metara od obale, a problema ima isto tako sa roniocima koji ne označavaju svoju poziciju ronjenja”, zaključio je Legović.

Tako su policajci upozorili jednog plivača koji se znatno udaljio od obale. “Ovdje nema sto metara, ali je plovni put i opasno je za druge nautičare. Nema niti plovnu bovu koju bi trebao vući za sobom kako bi upozorio da je on u moru”, kazao je policajac.

Otpratili su ga sigurno do broda, a i Dominic iz Austrije je kazao da je svjestan da je otplivao malo predaleko. “Ne bih to učinio ponovno”, rekao je. Policija pak kaže kako znaju imati problema i sa kupačima – udaljavaju se više od 100 metara od obale, prenosi Net.hr.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Views Views