POLICIJA OBJASNILA

Kada možete trajno ostati bez automobila i kada postaje vlasništvo države? Postoji nekoliko slučajeva…

Foto: Hrvoje Skočić/ Riportal

Iz MUP-a napominju da samo sud može donijeti odluku o trajnom oduzimanju vozila, a ne i sama policija

Prije skoro tri tjedna zagrebačka policija zaustavila je muškarca u Senju te je utvrđeno da mu je već tada bila trajno poništena i oduzeta vozačka dozvola zbog prikupljenih negativnih prekršajnih bodova.

Policija mu je tada do donošenja sudske presude oduzela vozilo te je ono postalo vlasništvo Republike Hrvatske, prenose RTL Vijesti.

N1 je saznao kada sve možete zauvijek ostati bez svog automobila.

“Člankom 76.a stavkom 1. i 4. Prekršajnog zakona (NN 107/07, 39/13, 157/13, 110/15, 70/17, 118/18) propisano je da će se predmeti i sredstva, koji su bili namijenjeni ili uporabljeni za počinjenje prekršaja ili su nastali njegovim počinjenjem, oduzeti ako postoji opasnost da će se ponovno uporabiti za počinjenje prekršaja. Sud može oduzeti predmete i sredstva i kada je njihovo oduzimanje potrebno radi zaštite opće sigurnosti, javnog poretka, zaštite zdravlja ljudi ili iz moralnih razloga. Oduzeti predmeti i sredstva postaju vlasništvo Republike Hrvatske”, kažu iz policije.

Tako postoji nekoliko načina kada se može ostati privremeno i trajno bez vozila. Primjerice kada se na autocesti krećete trakom za promet vozila koja vam dolaze iz suprotnog smjera ili kada vozite više od 50 km na sat od propisane brzine u naselju.

VIDEO DANA:

Isto tako prođete li na crveno, ne želite li podvrgnuti se alkotestiranju. Još je nekoliko slučajeva kada možete izgubiti svoje vozilo poput vožnje prije stjecanja prava na upravljanje.

Iz MUP-a napominju da samo sud može donijeti odluku o trajnom oduzimanju vozila, a ne i sama policija.

Objašnjavaju i što se dogodi kada nečiji automobil postane vlasništvo države.

“Oduzeto vozilo se prodaje, a sredstva ostvarena prodajom, umanjena za troškove postupka, prihod su državnog proračuna Republike Hrvatske. Ako se postupak prodaje nije uspio provesti i ako je to u javnom interesu, oduzeto vozilo može se besplatno dodijeliti tijelima državne vlasti, ako je to vozilo pogodno za obavljanje njihove djelatnosti ili jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave, pravnim osobama koje imaju javne ovlasti i neprofitnim organizacijama koje obavljaju odgovarajuću djelatnost ako je vozilo pogodno za obavljanje humanitarne, socijalne, druge društvene ili općekorisne djelatnosti. Ako se oduzeto vozilo ne proda ili ne dodijeli besplatno, uništit će se”, poručuju.

Ovakvo postupanje regulirano je Pravilnikom o načinu postupanja s predmetima oduzetim u prekršajnim postupcima koji su postali vlasništvo Republike Hrvatske.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Views Views