TKO BI REKAO

Znate li koliko goriva zapravo troši klima u autu? Sve ovo ima ogroman utjecaj na potrošnju

Ilustracija: Hrvoje Skočić/Riportal

Evo kako klima uređaj u autu utječe na potrošnju goriva

Potrošnja goriva ovisi o dosta faktora, neki od njih su vožnja po gradu ili na otvorenom, a ovisi i od korištenja klima uređaja za kojom rado posežemo u ljetnim mjesecima.

Ako se pitate kako klima u automobilima utječe na potrošnju goriva, otkrivaju nam mjerenja njemačkog autokluba (ADAC).

Sveukupna potrošnja

Zahvaljujući modernim kompresorima klima uređaja, utjecaj na potrošnju goriva i dodatne troškove polako opada. Test je pokazao prosječnu dodatnu potrošnju od 10 do 15 posto. Zapravo, veliki utjecaj na potrošnju goriva ima i područje na kojem vozite automobil.

U gradu je povećana potrošnja oko 20 posto, na otvorenom putu (prosječna brzina oko 100 km/h) potrošnja raste oko šest posto, a kada automobil radi u leru potrošnja raste za velikih 70 posto.

Za nižu potrošnju goriva sustav mora regulirati unutarnju temperaturu, tj. u načinu rada “auto” – ako imate automatski klima uređaj. Zapravo, takav način rada je puno bolji nego da sami određujete jačinu klima uređaja, piše Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari