NAIZGLED BANALNO PITANJE, ALI...

Znate li u kojoj valuti ćete platiti račune za prosinac koji stignu u siječnju?

Foto: Sanjin Strukić/Pixsell

Pripreme za uvođenje eura teku bez problema i prema planu, rečeno je na ovotjednoj sjednici Nacionalnog vijeća za uvođenje eura, ali građani imaju još nekih nedoumica

Od 1. siječnja 2023. godine euro postaje službena valuta u Republici Hrvatskoj, a kunama, i to samo gotovinom, moći će se plaćati još do 14. siječnja. Pripreme za uvođenje eura teku bez problema i prema planu – rečeno je na ovotjednoj sjednici Nacionalnog vijeća za uvođenje eura.

Pretpostavlja se da su građani već uvelike upoznati s onim što ih čeka od 1. siječnja. No, N1 piše  što će biti s računima za režije za prosinac, koji građanima stižu u siječnju.

Računi izdani u siječnju bit će iskazani u eurima

U Hrvatskoj udruzi banaka kažu da će računi za potrošnju u prosincu 2022. godine, a izdani u siječnju 2023., biti iskazani u eurima. Za sve uplatnice koje su građani dobili unaprijed i na kojima je iznos plaćanja u kunama, a plaćaju ih nakon uvođenja eura, banka je dužna izvršiti plaćanje u euru u iznosu koji odgovara iznosu kuna navedenom na nalogu za plaćanje. Banka će postupati na ovaj način do 1.7.2023. godine – ističu u HUB-u.

Podsjećaju da od 5. rujna pa sve do 31. prosinca ove godine traje dvojno iskazivanje cijena, što znači da će konačan iznos računa biti i u kunama i u eurima uz prikaz fiksnog tečaja konverzije, prenosi danas.hr.

Izuzeci od dvojnog iskazivanja cijena

No, postoje i neki izuzeci od toga. To su:

vrijednost iskazana za unaprijed plaćene elektroničke komunikacijske usluge (prepaid bonovi);
vrijednost i iznos koji se navodi na nalogu za plaćanje izdanom na temelju računa ili drugog pojedinačnog akta odnosno temeljem istaknute cijene;
vrijednost iskazana na karticama za javne telefonske govornice;
vrijednost otisnuta na ambalaži SIM kartice.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari