NA POTEZU JE SADA SABOR

Vlada usvojila odluku o obuci ukrajinskih vojnika: Evo koliko će ih moći ući u Hrvatsku u dvije godine

Photo: Robert Anic/PIXSELL

Ministar obrane Mario Banožić kazao je, predstavljajući nacrt odluke, da se potpora Ukrajini uspostavlja na dvije godine prema odluci Europskog vijeća

Vlada je usvojila odluku o sudjelovanju pripadnika Oružanih snaga RH u misiji Europske unije za vojnu pomoć za potporu Ukrajini “EU Military Assistance Mission- Ukraine”. Podsjetimo, predsjednik Zoran Milanović odbio je dati suglasnost za obuku ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj, no ministar Mario Banožić računa na podršku dvotrećinske većine u Saboru.

Premijer Andrej Plenković rekao je da Vlada u Sabor šalje ovu odluku te da očekuje zanimljivu raspravu, ali i priliku da se u Hrvatskoj, kako je rekao, “pokaže tko je tko”.

“Sa željom da nastavimo pomagati Ukrajinu, nama prijateljsku zemlju, želimo to činiti na tri načina; da naši časnici budu u zapovjednim strukturama ove misije, da naši vojnici budu unutar onih vojski EU-a koje će obučavati ukrajinske vojnike (mahom u Poljskoj i Njemačkoj) uz mogućnost da se oni obučavaju i u Hrvatskoj. Nama je to konzistentnost Vlade u proteklih 10 mjeseci, a i prilika da hrvatska javnost i politička scena pokaže tko je tko, tko što zastupa i kako stoji u ovim važnim pitanjima međunarodnih odnosa i potpore prema zemlji koja ovakvu pomoć treba”, rekao je premijer dodavši da očekuje zanimljivu raspravu u Saboru.

Ministar obrane Mario Banožić kazao je, predstavljajući nacrt odluke, da se potpora Ukrajini uspostavlja na dvije godine prema odluci Europskog vijeća.

“RH bi sudjelovanjem u ovoj misiji potvrdila predanost obrani međunarodne sigurnosti. Svojim iskustvom iz Domovinskog rata pridonijela bi obuci vojske Ukrajine”, istaknuo je.

Do 80 pripadnika oružanih snaga RH sudjelovat će u ovoj misiji, a do sto pripadnika oružanih snaga Ukrajine u naredne dvije godine može prijeći granicu RH i ući u Hrvatsku uz mogućnost rotacije. Prijedlog ide u Sabor na usvajanje.

Smanjena trošarina na lož ulje

Vlada je izmijenila Uredbu o visini trošarine na energente i električnu energiju te je smanjila trošarinu na lož ulje dok ostale zadržavaju sadašnju razinu.

Ministar financija Marko Primorac napomenuo je kako je ovu Uredbu od ožujka ove godine mijenjala osam puta. S obzirom da bi se sadašnje trošarine prestale, prema uredbi koja je na snazi, primjenjivati 30. studenog, a i dalje egzistiraju okolnosti koje utječu na cijene energenata, predlaže se zadržavanje trošarina za najvažnije energente do 22. prosinca 2022. godine. Bezolovni motorni benzin ostaje na 3.060 kuna/1000 litara, dizelsko gorivo na 2660 kuna/1000 litara dok se trošarine za loživo ulje smanjuju na 157 kuna za tisuću litara.

“Trošarine se s 423 kuna na 1000 litara smanjuju na iznos od 157 kuna za tisuću litara, što predstavlja sniženje od 26 lipa po litri loživog ulja. Na taj način prije svega pomažemo građanima koji su odlučili prijeći na ovaj energent”, poručio je ministar, piše RTL Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari