VAU, KAKVO POJAČANJE!

Video | Zorro je najmlađi i najslađi član HGSS-a. Već uči od psa koji je u petrinjskom potresu našao djevojku Gabrijelu

Belgijski je to ovčar, odvojen je od majke prije dva tjedna i dobro sluša. Sada hoda po gradu, upoznaje ljude i životinje, ali njegova njuška bit će zlata vrijedna kad krene u akcije. Trener Kruno nada se da će imati dobar nagon za plijen jer je to bitno za potrage

Zorro je najmlađi i najslađi član HGSS. Ima samo 2,5 mjeseca.

“On je potražni pas Hrvatske gorske službe spašavanja, sad je kod mene dva tjedna otkako je odvojen od kuje. I jako dobro sluša. Sad smo u fazi socijalizacije, radimo na poslušnosti… Hodamo po gradu, upoznavamo različite ljude i životinje”, upoznaje nas sa Zorroom Kruno Stipetić, spašavatelj HGSS-a Stanice Ogulin i K9 instruktor.

Očekivanja su velika

“Ne znam, živahan je dosta, vidjet ćemo kakav će biti nakon puberteta, nadam se da ima dobar plijenski nagon što je bitno za potrage”, rekao je Kruno.

Uči od najboljih, iskusnog instruktora Krune i njegova psa Draka koji je jedan od najuspješnijih potražnih pasa HGSS-a.

Kaže da Darko nije ljubomoran. “On je džentlmen, igraju se i Zorro uči od Draka”,kaže Kruno.

Pas je u Gorskoj službi jako bitan, kaže Kruno, ali ne slaže se s pričama da jedan pas mijenja ljudi. “Ovisi o situaciji i terenu koji se pretražuje. Mi smo kao potražni tim nezamjenjivi”, ipak dodaje.

Nerazdvojni su potražni tim iza kojeg su stotine akcija

Poznat je po tome što je u petrinjskom potresu pronašao djevojku Gabrijelu, koja je bila zarobljena ispod ruševina

Pitali smo hoće li Drako u mirovinu kad se obuči Zorro.

“Drako je još aktivan, kod mene je devet godina, star je 10 godina. Idemo još uvijek u potrage. Naravno, Zorro će ga zamijeniti jednog dana kad Drako ostari i kada izgubi snagu i energiju”, kaže Kruno.

Zorroa čeka puno rada i treninga, polaganje ispita poslušnosti i tek nakon što ga položi, dobiva licencu i postaje punopravni član.

Bit će za brdovite predjele, za šumovite, za lavine i pronalaske tijela u vodi.

Dodaje da su psi punopravni članovi obitelji.

Inače, u HGSS-u je 36 licenciranih i 14 potražnih pasa u obuci. Zorro bi svoje školovanje trebao završiti za godinu i pol do dvije, prenosi Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari