STRUČNJAK OBJAŠNJAVA

Video | Na Kvarneru ispred apartmana uživaju i medvjedi! Stručnjak objasnio otkud odjednom toliko medvjeda blizu ljudi

Ako se nađete blizu medvjeda ostanite mirni kako bi medo vidio da mu niste prijetnja. Potom se lagano počnete povlačiti unatrag i dajete mu prostor da se on odmakne. Stručnjak savjetuje da ako ste blizu njega bolje da ne radite buku, mogao bi misliti da ste prijetnja

U Bugojnu je prestrašio zaštitara, u Sloveniji napao šetača psa, u Italiji ubio trkača, a u Hrvatskoj se pojavljuje svakih nekoliko dana. Zato je moj gost večeras Slaven Reljić s Veterinarskog fakulteta, jedan od naših najvećih stručnjaka za medvjede,

Je li neobično da se medvjedi pojavljuju svaki dan među ljudima?

Medvjedi se obično pojavljuju blizu naselja u proljeće i jesen. Dva su razloga za to. Prvi je dostupnost hrane u njihovom staništu i dostupnost hrane u blizini naselja koje ljude mogu ostaviti. Drugi je što je sad vrijeme parenja. U proljeće mužjaci koji su u šumi, oni su dosta agresivni i onda ženke bježe bliže naseljima i cestama kako bi se nekako zaštitili od njih.

Znači, bježe od ovih seksualnih predatora u medvjeđem svijetu. Dobro, a ono što ljude najviše zanima kako se treba ponašati kad se čovjek nađe u blizini medvjeda?

Obično kad se šetate u području gdje ima medvjeda preporuka je da budete glasni jer medvjedi jako dobro čuju, imaju jako dobar njuh i ako vas primijete na vrijeme vi njih uopće nećete primijetit – oni će se odmaknuti. Problem može nastati kad vi iznenadite medvjeda, dođete mu u neku blizinu, recimo 30, 50 metara i u tom trenutku se medvjed osjeća ugroženo i onda vas on može napasti.

Ali što učiniti ako se nađeš na 30 metara od medvjeda, što radiš onda? Je li bježiš u drugom smjeru ili radiš buku, koja je strategija?

Obično je strategija kao da ostanete mirni, da pokažete medvjedu da mu niste prijetnja, da se lagano počnete povlačiti unatrag i da mu dajete prostor da se on odmakne.

Znači tada ne raditi buku?

U tom trenutku kad ste blizu njega, bolje ne.

Je li pogrešno, a to ljudi uglavnom misle, da medvjedi napadaju jer su gladni?

Rekao bih da je to pogrešno. Oni više napadaju ako se osjećaju ugroženo. Posebno kad medvjedica vodi mlade, ako se nađete nekako između njih e to vam je najgora moguća situacija

Znači, vaš je savjet da budeš mirno i lagano odlaziš u rikverc?

Tako nekako.

Koliko u Hrvatskoj uopće ima medvjeda?

Po zadnjoj procjeni koju smo radili 2015. ima 937 medvjeda, ali plus/minus 70. Ne možete odrediti točan broj. Oko tisuća medvjeda

Vi pratite njihovo kretanje. Koliko ih konkretno pratite?

Trenutno u Hrvatskoj pratimo dvije medvjedice i pratimo jednog medvjeda u BiH. Evo, zanimljivo je, ove dvije medvjedice smatramo da ove godine imaju mlade, a razlog je taj što su dulje ostale u brlogu, negdje do polovice travnja i sad je njihovo kretanje jako ograničeno i upravo je blizu naselja, blizu cesta.

Gdje se nalaze te medvjedice?

Jedna je u Nacionalnom parku Risnjak, odnosno blizu Gerova se kreće trenutno.

Znači ako su mladi u blizini to je posebno opasno?
Ona se tada ponaša dosta zaštitnički, a nekad ako se približite zna napraviti tzv. lažni napad. Zaleti se na vas, trči malo prema vama, vi se počnete odmicati a onda se i ona odmakne i ne bude ništa

A ovaj medvjed iz Bugojna koji je prepao zašitara?

To je mladi medvjed, star oko dvije godine, došao u naselje, vjerojatno zalutao, možda je malo tražio i neku hranu. Bio je dosta prestrašen i kad je došao zaštitar on se fantastično snašao. Svaka čast na reakciji, prenosi Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari