TAJANSTVENI LET

Zrakoplov letio iz Njemačke u Rusiju i natrag: Nije jasno koga i zašto je prevozio, ali se nagađa o ovome

Let je uočen na servisu Flightradar i privukao je pažnju jer od početka ruske invazije na Ukrajinu praktički nije bilo letova s prostora Europske unije prema Rusiji i obrnuto

Latvijski portal LSM na engleskom jeziku piše da je prošle subote jedan njemački zrakoplov poletio iz Frankfurta i sletio u mosovsku zračnu luku Vnukovo te nakon dva sata i 20 minuta ponovno poletio za Njemačku, ali ovaj put u Nürnberg. Zrakoplov je u vlasništvu čarter kompanije FAI AG sa sjedištem u Nürnbergu.

Ovaj let uočen na servisu za praćenje letova Flightradar privukao je pažnju jer od početka ruske invazije na Ukrajinu praktički nije bilo letova s prostora Eurospke unije prema Rusiji i obrnuto. Na društvenim mrežama povela se rasprava s nagađanjima što je ili koga prevozio taj zrakoplov.

Prevozio osobu koja je pod zapadnim sankcijama?

Dva dana kasnije, u jednoj emisiji latvijske javne televizije LTV, rečeno je da je zrakoplov prevozio jednu osobu iz Rusije. I to osobu koja je navodno pod sankcijama Zapada, ali nije rečeno o kome se radi. Osim toga, radilo se o letu sa statusom ‘Medvac’, što je oznaka za medicinsku evakuaciju. To objašnjava zašto je bio dozvoljen po propisima EU-a, usprkos sankcijama.

”Čini se da je let bio u skladu s propisima. No, s obzirom na javni interes, Agencija za civilno zrakoplovstvo zatražila je, kao mjere opreza, informacije o ovom letu od drugih zemalja članica”, kazao je Aivis Vincevs iz latvijske Agencije za civilno zrakoplovstvo.

Zagonetni putnik prevezen u čuvenu kliniku?

Latvijska televizija navodi da je spomenuti zrakoplov bio isti onaj s kojim je prije tri godine ruski oporbeni lider Aleksej Navaljni nakon trovanja bio prevezen iz Rusije u Njemačku.

No, još uvijek nije poznato zbog koga je i zbog čega došlo do ove hitne medicinske situacije. U Erlangenu pored Nürnberga nalazi se jedna od stotinu najboljih bolnica na svijetu, Sveučilišna klinika Erlangen, čuvena po klinici za presađivanje organa u koju dlaze pacijenti iz cijelog svijeta, prenosi Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari