ZAHVAT U KB-U DUBRAVA

Čudesan pothvat naših liječnika: Mladić (17) si pilom odrezao šaku, operacijom su ju prišili!

HRT

Bili su amputirani praktički svi prsti i palac. Pokušalo se dijete transportirati helikopterom iz Splita, ali zbog vremenskih uvjeta to nije bilo moguće, i onda ga se transportiralo kolima Hitne pomoći

Zahvaljujući stručnom timu i brzoj intervenciji, liječnici Kliničke bolnice Dubrava u Zagrebu spasili su odrezanu šaku 17-godišnjaku iz Kaštela. Tijekom operacije koja je trajala pet sati, sašili su mu lijevu šaku i tako ga spasili od teškog invaliditeta, javlja HRT.

Poziv kolege iz splitske bolnice malo prije ponoći, dignuo je iz kreveta dr. Radu Žica, predstojnika Klinike za plastičnu, rekonstrukcijsku i estetsku kirurgiju KB-a Dubrava, i vratio na posao. Tijekom izrade košnica 17-godišnji mladić pilom si je prerezao šaku.

Vrijeme je igralo važnu ulogu

”Bili su amputirani praktički svi prsti i palac. Pokušalo se dijete transportirati helikopterom, ali zbog vremenskih uvjeta to nije bilo moguće, i onda ga se transportiralo kolima Hitne pomoći u pratnji liječnika koji ga je primio u Splitu”, kazao je dr. Rado Žic.

Vrijeme je igralo važnu ulogu. Iščekujući pacijenta dežurni lječnik, dr. Božo Gorjanc i cijeli tim pripremili su sve za operaciju.

”Obično to bude oštra ozljeda, ali ovo je zaista jedna destruktivna ozljeda s oštećenjem svih tkiva i zaista je bilo potrebno dosta strpljenja i umijeća da se to sve posloži”, kaže dr. Gorjanc, specijalist plastične, rekonstrukcijske i estetske kirurgije.

Mladić već može micati prstima

I uspjeli su. Mladić već danas može micati prstima.

”To su operacije koje se uvijek u principu rade ili noću ili u vrijeme kada to situacija zahtijeva, traže izuzetno dobru organiziranost i naravno sposobnost cijelog tima. To bi usporedili s avionom. Ne može avion poletjeti, vi ste pilot, ali ne može on poletjeti ako nije sve zadovoljeno. Znači od prijevoza, transporta, zaprimanja…”, kazao je ravnatelj KB-a Dubrava Ivica Lukšić za HRT.

Dr. Gorjanc dodatno se educirao u Irskoj.

”Osigurali smo dodatna sredstva u Fond za edukaciju mladih specijalizanata, upravo iz potrebe da bez edukacije u najboljim svjetskim centrima nema ni napretka naše medicine”, ističe ravnatelj Lukšić.

Nedavno izveli čak osam transplantacija srca

‘Zaista, kažem vam, da se ovo dogodilo bilo gdje u svijetu, pitanje je kako bi ta ruka završila’, kaže Gorjanc.

To je samo jedan u nizu svjetskih uspjeha Kliničke bolnice Dubrava – u prva dva mjeseca ove godine uspješno su izveli osam transplantacija srca – što je apsolutni rekord otkad se taj program provodi, prenosi Net.hr.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari