ZAHVAT U KB-U DUBRAVA

Čudesan pothvat naših liječnika: Mladić (17) si pilom odrezao šaku, operacijom su ju prišili!

HRT

Bili su amputirani praktički svi prsti i palac. Pokušalo se dijete transportirati helikopterom iz Splita, ali zbog vremenskih uvjeta to nije bilo moguće, i onda ga se transportiralo kolima Hitne pomoći

Zahvaljujući stručnom timu i brzoj intervenciji, liječnici Kliničke bolnice Dubrava u Zagrebu spasili su odrezanu šaku 17-godišnjaku iz Kaštela. Tijekom operacije koja je trajala pet sati, sašili su mu lijevu šaku i tako ga spasili od teškog invaliditeta, javlja HRT.

Poziv kolege iz splitske bolnice malo prije ponoći, dignuo je iz kreveta dr. Radu Žica, predstojnika Klinike za plastičnu, rekonstrukcijsku i estetsku kirurgiju KB-a Dubrava, i vratio na posao. Tijekom izrade košnica 17-godišnji mladić pilom si je prerezao šaku.

Vrijeme je igralo važnu ulogu

”Bili su amputirani praktički svi prsti i palac. Pokušalo se dijete transportirati helikopterom, ali zbog vremenskih uvjeta to nije bilo moguće, i onda ga se transportiralo kolima Hitne pomoći u pratnji liječnika koji ga je primio u Splitu”, kazao je dr. Rado Žic.

Vrijeme je igralo važnu ulogu. Iščekujući pacijenta dežurni lječnik, dr. Božo Gorjanc i cijeli tim pripremili su sve za operaciju.

”Obično to bude oštra ozljeda, ali ovo je zaista jedna destruktivna ozljeda s oštećenjem svih tkiva i zaista je bilo potrebno dosta strpljenja i umijeća da se to sve posloži”, kaže dr. Gorjanc, specijalist plastične, rekonstrukcijske i estetske kirurgije.

Mladić već može micati prstima

I uspjeli su. Mladić već danas može micati prstima.

”To su operacije koje se uvijek u principu rade ili noću ili u vrijeme kada to situacija zahtijeva, traže izuzetno dobru organiziranost i naravno sposobnost cijelog tima. To bi usporedili s avionom. Ne može avion poletjeti, vi ste pilot, ali ne može on poletjeti ako nije sve zadovoljeno. Znači od prijevoza, transporta, zaprimanja…”, kazao je ravnatelj KB-a Dubrava Ivica Lukšić za HRT.

Dr. Gorjanc dodatno se educirao u Irskoj.

”Osigurali smo dodatna sredstva u Fond za edukaciju mladih specijalizanata, upravo iz potrebe da bez edukacije u najboljim svjetskim centrima nema ni napretka naše medicine”, ističe ravnatelj Lukšić.

Nedavno izveli čak osam transplantacija srca

‘Zaista, kažem vam, da se ovo dogodilo bilo gdje u svijetu, pitanje je kako bi ta ruka završila’, kaže Gorjanc.

To je samo jedan u nizu svjetskih uspjeha Kliničke bolnice Dubrava – u prva dva mjeseca ove godine uspješno su izveli osam transplantacija srca – što je apsolutni rekord otkad se taj program provodi, prenosi Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari