ŽUPAN KOMADINA: U ožujku kreće projektiranje škole Jelenje-Dražice

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

U pripremi je i javni natječaj za energetsku obnovu osam školskih objekata

Prvi ovogodišnji press kolegij župan Zlatko Komadina otvorio je čestitkom za dan međunarodnog priznanja Republike Hrvatske, a također je i svim učenicima zaželio puno uspjeha u drugom polugodištu školske godine.

U osvrtu na aktualne županijske projekte istaknuo je da su trenutno u tijeku radovi na desetak objekata, a još toliko započet će kroz dva mjeseca.

Zadovoljstvo turističkom sezonom

“Prošla godina je završila gospodarski solidno, a ako mogu reći i uspješno prema većini pokazatelja. Što se Kvarnera tiče prije svega o tome svjedoči najbolja turistička sezona do sada, gdje smo dostigli skoro 3 milijuna dolazaka, točnije 2.930.000, gdje je porast od 8,3%, 18 i pol milijuna noćenja, s porastom od 9,3%. Posebno veseli što se najveći porast bilježi u pred i post sezoni i to u dvoznamenkastim iznosima: 21% dolazaka i 26% noćenja.

Najznačajnija tržišta su uvijek više-manje ista, a glavnih 5 koji ostvaruju preko milijun noćenja su Njemačka, domaći gosti, Slovenija, Austrija i Italija. U sklopu izletničkog i domaćeg turizma je i naš Platak koji je ostvario prošle godine 30 snježnih dana, a posjetilo ga je oko 30.000 ljudi”, istaknuo je župan.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Naglasio je i kako investicijskih aktivnosti ima u gotovo svim resorima te spomenuo kako se upravo dovršava škola u Puntu, a u tijeku je i dogradnja škole u Čavlima. U resoru kulture provode se radovi na kaštelu u Bakru, u Guvernerovoj palači na istočnom anexu u bišem Paytonu, te u suradnji s Krčkom nadbiskupijom na krčkom bedemu.

Razmišlja se o mladima

Podsjetio je i da je u Fužinama nedavno otvoren novouređeni Društveni dom za mlade, te najavio nastavak investicije u Lječilištu Veli Lošinj. Od investicija na pomorskom dobru istaknuo je radove u ribarskoj luci Klenovica gdje je u tijeku dogradnja drugog lukobrana operativne obale i gatova, kao i na Susku gdje se radi na izgradnji operativne obale i trajektnog pristaništa.

“U ožujku kreće projektiranje škole Jelenje-Dražice a pokrećemo i javni natječaj za energetsku obnovu osam školskih objekata. U veljači kreće obnova kaštela na Trsatu, a nastavljamo i s uređenjem novih domova za mlade, između ostalog i u Mrkoplju. Dakle, puno je radova u tijeku, a nastavljamo s istim tempom,” rekao je župan.

Mobilnost gađana povećati ukidanjem mostarina i tunelarina

Na pitanje novinara o inicijativi PGS-a za oslobađanjem plaćanja cestarine i mostarine na području PGŽ, odgovorio je da bi državna uprava na nešto reagirala, mora imati podražaj, a to znači mora imati pisani materijal te odluku Županijske skupštine o određenim prijedlozima i idejama.

“Sigurno su nužne mjere da se poveća mobilnost građana Županije pogotovo u ruralnim područjima, kao što su otoci i naš Gorski kotar, područje zahvaćeno demografskim padom i demografskom ugrozom. Da bi se to riješilo onda treba omogućiti ljudima da što lakše dolaze u ta područja i bivaju u tim područjima.

Nije normalno da smo mi u smislu konkurentnosti izloženi dvostrukom plaćanju, prije svega i hrvatskih domaćih gostiju ali i stranaca, koji da bi došli na naše otoke moraju platiti ne samo trajekt nego moraju platiti i most da bi došli do trajekta. Ili na primjer most Krk, on je prije svega amortiziran naplatom čitavog niza godina.

Ali ako nedostaje taj novac u nekom proračunu, on se da namaknuti povećanjem ukupne cestarine, a da se lokalnom stanovništvu omogući prijelaz bez naplate,” rekao je župan.

Dodao je da će Županija pripremiti prijedloge, što i kako misli da se nešto može riješti i uputiti resornom ministarstvu, da se ne bi ostalo samo na kritici bez prijedloga.

“Lex LNG”

Postavljeno je i pitanje oko nedavne inicijative za donošenje takozvanog “lex LNG-a,” a župan je rekao da će se o tome očitovati nakon što se prethodno čuje s načelnicom Općine Omišalj.

Njegov je stav da takvi “lexovi” govore kako nam je pravni sustav nedorečen.

“Znači, mi u Hrvatskoj imamo zakone, ali kada treba nešto realizirati trebaju novi zakoni kojima se suspendiraju postojeći. Čini mi se da je to agresija na pravo lokalne samouprave u prostornom planiranju, u koncesijskom modelu na pomorskom dobru. Mislim da se time žele izbjeći redovni postupci,” smatra Komadina.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari