U SABORU PRED MEDIJIMA

Zviždačica Maja Đerek iz Državnih nekretnina otkrila: Ministar Banožić sam sebi birao stan?!

Izvor: RTL

Navela je i kako je dobila otkaz nekoliko mjeseci nakon što je prijavila da neki koriste prostore i ne plaćaju zakup: ‘Moji nadređeni štitili su određene osobe’

U jeku afere oko toga da je državna tvrtka Državne nekretnine u vrlo kratkom roku obnovila stan u kojem živi Zvonimir Frka-Petešić, predstojnik Ureda premijera Andreja Plenkovića, oglasila se i Maja Đerek, bivša djelatnica Državnih nekretnina koja je prijavljivala, kaže, brojne nepravilnosti.

Rekla je da je ministar obrane Mario Banožić sam sebi birao stan.

Naime, Maja Đerek bila je u Saboru koji ovog tjedna raspravlja o novom Zakonu o zaštiti prijavitelja nepravilnosti, odnosno zviždača.

Maja Đerek rekla je medijima: “Mnogo je nas koji smo prijavili nepravilnosti i odlučili smo se grupirati i iznijeti javnosti i putem amandmana na ovaj zakon koji je na prvom čitanju, nekako iznijeti one stvari koje su dosad kočile zakon. Zakon je bio mrtvo slovo na papiru, nitko ga nije zaštitio dosad, a već je dugo na snazi. Ja sam prijavila koruptivne radnje i nezakonitosti u Državnim nekretninama i nakon nekoliko mjeseci sam dobila otkaz, od toga je prošla godina i 4 mjeseca, nisam dobila zaštitu i nisam dobila nijedan odgovor na svoje prijave. Treba raditi na tome da sustav zaštiti zviždače.”

Navela je kako je prijavljivala činjenicu da je puno državnih prostora i stanova za koje se uopće nije naplaćivalo korištenje.

“Prijavljivala sam da postoje ugovori o zakupu koji se nisu fakturirali, da se besplatno koriste prostori, to su bili glavni razlozi i naravno postojale su situacije da su moji nadređeni štitili određene osobe i to su glavni razlozi mojih prijava”, rekla je.

Samog Frku Petešića nije htjela komentirati jer u tom sektoru nije radila, ali da ima saznanja jer je radila u Državnim nekretninama.

Na pitanje kome je prijavljivala nepravilnosti, rekla je da su prijave išle nadzornom odboru i da nikad nije dobila odgovor, ali je prijavljivala tadašnjem ministru.

“I sadašnjem, koji je tada tek došao na funkciju, pismeno i usmeno, prijavljivala sam i tijelima unutar Državnih nekretnina, podigla sam dvije tužbe i kada sam vidjela da od toga ništa podnijela sam i kaznenu prijavu USKOK-u koja je, pretpostavljam, u obradi, nisam dobila povratnu informaciju još uvijek”, kaže Đerek.

Otkrila je i to da je ministar obrane Banožić sam sebi birao stan.

“Meni je moja nadređena rekla da je ona s njim bila u tom stanu i da je taj stan izabran za njega”, kaže Đerek danas u izjavi medijima.

Maja Đerek je diplomirana pravnica s položenim pravosudnim ispitom i 12 godina radnog iskustva na poslovima u struci. Do 19. listopada 2020. bila je zaposlenica tvrtke Državne nekretnine, a 29. rujna 2020. uručena joj je Odluka o redovitom otkazu uvjetovanom skrivljenim ponašanjem radnika.

Isti dan od dobivanja otkaza, morala je napustiti radni prostor, uzeli su joj službeni mobitel i zabranili korištenje službenog maila iako je zaposlenica ostala do 19. listopada 2020., navodi Nacional koji je i objavio njezina saznanja, prenosi RTL.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari