Vlada sutra povećava minimalnu plaću, ali i studentsku satnicu

Vlada sutra povećava minimalnu plaću, ali i studentsku satnicu

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Premijer Andrej Plenković Hrvatskom saboru podnosi Godišnje izvješće o radu svoje Vlade.

“Govorim o godini kada smo imali dva vala pandemije, potres u Petrinji, ali smo svejedno uspjeli zadržati zaposlenost. U 2020. godini imamo najveći broj zaposlenih u zadnjih 13 godina”, započeo je premijer.

Solidarna i pravedna zemlja

UPRAVO SE ČITA

“Pandemija je u velikoj mjeri pogodila naše živote i zdravlje, ona je poremetila globalne trgovinske tokove. Tu je i klimatska kriza koja će uz sve nepogode pogađati naš način života. Tu su sve brže socijalne promjene i sve brže tehnološke promjene, digitalizacija i robotizacija.”

“Gradimo solidarnu i pravednu zemlju vodeći računa o tome da nitko ne bude ostavljen po strani. Ključno je povjerenje – u institucije, ali povjerenje u vlastitu budućnost.”

Pet stupova Vlade

“Predstavit ću izvješće kroz pet stupova Vlade, a to su socijalna sigurnost, perspektivna budućnost, ekonomska suverenost, osnažena državnost i globalna prepoznatljivost.”

“Osiguravamo funkckionalnost zdravstvenog sustava. Više od devet tisuća naših sugrađana izgubilo je bitku s ili od virusa. To su bolne brojke i mnogo više od bilo kakve kampanje i to bi trebao biti znak i poziv na cijepljenje kao nešto najbolje što imamo. 72 posto odraslih je cijepljeno, a to još uvijek nije dovoljno. Zahlađenjem je broj zaraženih naglo narastao.”

“Pripremamo sveobuhvatnu reformu zdravstva. Kada znamo da stopa rizika od siromaštva iznosi 18,4 posto, drugi važni aspekt socijalne sigurnosti je borba protiv siromaštva. Pripremili smo reformu sustava socijalne skrbi kako bi bolje zaštitili korisnike. Poseban je prioritet kako bi osobama s invalidititetom pružili iste prilike kao i ostalima.”

Povećanje minimalne plaće

“Nastavili smo s modernizacijom ovršnog postupka i smanjili njegov trošak. Važno nam je zaštititi dostojanstvo radnika. Iz humanog razloga zabranili smo deložacije zimi. Socijalna sigurnost su i adekvantne mirovine te materijalna pomoć onima s najnižom mirovinom. Covid dodatak za sada je primilo 710 tisuća umirovljenika.”

“Kroz program Zaželi zaposleno je 14 tisuća žena. Da bismo spriječili socijalnu frakturu snažnim smo mjerama (s više od 17 milijardi kuna) stali iza radnika i poduzetnika u privatnom sektoru i time spasili više od 700 tisuća radnih mjesta (svako drugo) i stabilizirali radno mjesto 120 tisuća poslodavaca. Broj zaposlenih veći je za 51 tisuću nego lani, dosegao je milijun i 600 tisuća što je najveći broj zaposelnih iza rekordne 2008. i najveći od neovisnosti.”

Najavio je povećanje minimalnog iznosa plaće. ”Sutra će Vlada donijeti odluku kojom će se od siječnja minimalna neto plaća povećati za 350 kuna neto, s 3400 na 3750 kuna, odnosno na 500 eura neto”, rekao je Plenković.

“Minimalnu plaću po prvi put podižemo za 50 %. Prije pet godina je minimalna plaća iznosila 38 % od prosječne. Tako ćemo, za pet godina, minimalnu plaću podići za 50 posto, odnosno za 1254 kune.”

Smanjena stopa poreza na dohodak

“Na temelju ostvarenih pozitivnih ekonomskih kretanja, vratit ćemo se na predkriznu razinu BDP-a. Smanjili smo stopu poreza na dohodak čime je građanima povećan dohodak.”

“Udvostručili smo iznos učeničkih stipendija. S 41 milijun kuna nastavljamo poticati naukovanje učenika u obrtima. Važno nam je da sustav obrazovanja bude moderan te da učenici stječu znanja i vještine. Povećali smo plaće prosvjetnim djelatnicima za 4 posto. Potičemo studentski rad te ćemo sljedeće godine podići minimalnu satnicu s 26,56 kuna na 29,29 kuna.”

“Uvodimo očinski dostup od deset dana za zaposlene očeve.”

“Ugovorili smo tri i pol milijarde kune za projekte obnove te će Vlada obnoviti najuži centar Petirnje.”

“Ove godine smo svjedočili sjajnim uspjesima naših sportaša na Olimpijskim igrama. Zato želimo nastaviti razvijati Hrvatsku u sportskom duhu. Donijet ćemo Zakon o sportu te poticati školski i amaterski sport.”

Na Izvješće nema replika

Predsjednik Vlade obvezan je jedanput godišnje, na početku jesenskog zasjedanja, Saboru usmeno predstaviti Vladino, odnosno ‘izvješće o stanju države i nacije’.

Premijer može govoriti do sat vremena, replike nisu dopuštene, o Izvješću, mogu govoriti samo predstavnici klubova, ne i zastupnici pojedinačno.

Premijer ima pravo i na završno izlaganje u trajanju od 20 minuta.

Sabor će ovaj tjedan raspraviti i konačan tekst Vladinih izmjena Zakona o minimalnoj plaći, a rad zaključiti glasovanjem, među ostalim i o izmjenama Zakona o obnovi od potresa koje bi taj posao trebale ubrzati, piše Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.

Komentari