Kolumna | Neven Šantić: Evo tko je iz Rijeke i PGŽ izborio saborski mandat i kako su glasali Riječani

Foto: Hrvoje Skočić/ Riportal

U 8. izbornoj jedinici, koja uz Istru obuhvaća najveći dio Primorsko-goranske županije (PGŽ) i koja tradicionalno glasa za ljevicu odnosno lijevi centar, na parlamentarnim izborima glasalo je čak pedeset tisuća birača više nego 2024. godine

Piše: Neven Šantić

Točnije, prije četiri godine pravo glasa iskoristilo je 158.230 građana (42,47 posto), dok ih je jučer na birališta izašlo 210.988 odnosno 58,84 posto.

Velika izlaznost odrazila se i na porast broja glasova za pojedine stranke i koalicije od čega je najviše profitirala ljevica.

Na prošlim izborima SDP-ova koalicija, u kojoj su tada bili i IDS i PGS, dobila je 68.808 glasova da bi sada samo SDP-ova koalicija dobila 68.574 glasa čemu treba pribrojiti i 32.727 glasova koalicije IDS-PGS.

I HDZ je dobio čak 7.000 glasova više nego 2020. godine, a porast glasova zabilježila je i platforma Možemo!. Dobili su samostalno čak osam tisuća glasova više nego prije četiri godine kada su nastupali u koaliciji s Radničkom frontom. Najmanji porast broja glasova je imao Most, koji je dobio oko 3 tisuće glasova više nego 2020.

Pogled na rezultate u 7. izbornoj jedinici

Pogled na rezultate u 7. izbornoj jedinici, u kojoj se iz PGŽ-a nalazi osam goranskih gradova i općina te Matulji, Klana, Kastav, Viškovo, Čavle, Jelenje i Općina Vinodolska, pokazuje nešto drukčiju sliku.

U ovoj je izbornoj jedinici zabilježen najmanji porast izlaznosti. Glasanju je pristupilo samo sedam tisuća birača više nego 2020., a podaci govore da je od toga profitirao uglavnom HDZ koji je dobio 12 tisuća glasova više nego prije četiri godine. SDP je dobio 5 tisuća glasova više dok su Možemo! i Domovinski pokret dobili par tisuća glasova manje a Most je ostao gotovo na identičnim brojkama.

I ovi podaci govore da je veća izborna mobilizacija, koju je nedvojbeno uzrokovao predsjednik Zoran Milanović svojim „upadom” u izbornu kampanju stvorivši i pobornike i protivnike, bila za ljevicu veća u gradskim područjima i takozvanim tradicionalno oporbenim izbornim jedinicama poput 8. i 3. a za desnicu u ruralnim područjima. Toliko o brojkama.

U Saboru će se naći 10 zastupnika iz Primorsko-goranske županije

Dvoje je to, i to oboje s liste SDP-a, ostvarilo u 7. izbornoj jedinici (Ivica Lukanović iz Kastva i Sandra Krpan iz Rijeke), a osmoro u 8. izbornoj jedinici.

Koalicija Rijeke pravde dala je četiri zastupnika, Mirelu Ahmetović iz Omišlja, Zlatka Komadinu iz Rijeke, povratnika Sašu Đujića iz Novog Vinodolskog i Anu Puž Kukuljan iz Opatije.

S HDZ-ove liste u Sabor su ušli Oleg Butković (Novi Vinodolski), Josip Ostrogović (Rijeka) i Tomislav Klarić (Bakar), a s liste Mosta Marin Miletić (Rijeka).

Dariju Vasiliću iz Krka (Koalicija IDS-PGS), koji se trebao vratiti u Sabor nakon 20 godina, iako je bio drugi na listi mandat je izmakao za svega 32 preferencijalna glasa više koja je dobio ideesovac Loris Peršurić. Tako je propao san da PGS ponovno dobije saborskog zastupnika. Zadnji zastupnik ove stranke u hrvatskom parlamentu bio je Nikola Ivaniš kojemu je mandat istekao 2007. godine.

Gledajući obje izborne jedinice, od poznatijih zastupnika/ca bez mandata su ostali Katarina Peović iz Radničke fronte i Goranka Majda Burić iz HDZ-a. Mandate su pak obnovili Ahmetović, Miletić, Klarić i Komadina, koji će se kao župan morati odreći mandata kao prije četiri godine pa bi na njegovo mjesto mogao doći ili Riječanin Marin Račić (Centar) kao sljedeći ispod crte ili vjerojatnije netko od niže rangiranih esdepeovaca na listi koga odredi SDP kao stranka nositeljica koalicije.

Po prvi put u Saboru će se naći Ivica Lukanović, Ana Puž Kukuljan te Riječani Josip Ostrogović i Sandra Krpan, zamjenica riječkog gradonačelnika. Dodamo li potonjima Miletića i Komadinu to znači da su u parlament izabrana četiri Riječanina.

I na kraju ovog kratkog pregleda, podatak da je birača u Rijeci bilo gotovo 17 tisuća više nego prije četiri godine. SDP-ovoj koaliciji (18.915) dali su tri i pol tisuće glasova više, HDZ-u (14. 058) i Možemo! (7.433) nešto više od tri, dok je Mostu (3.748) otišlo tek par stotina glasova više nego 2020. godine. Dakle, HDZ i Možemo! u Rijeci pušu za vratom SDP-u.

Ove brojke najavljuju više nego zanimljive i neizvjesne riječke lokalne izbore što će se održati u svibnju sljedeće godine.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari