NA KORZU PREDSTAVLJENI NOVI AUTOBUSI „AUTOTROLEJA“ Do kraja godine stižu i „harmonike“ na plin

Danas su na Korzu građanima predstavljeni novi autobusi Komunalnog društva Autotrolej, njih sedam, ukupne vrijednosti  21.228.900,00 kuna, koju je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sufinancirao s 40% iznosa. Ostatak sredstava osigurao je KD Autotrolej kreditnim sredstvima HBOR-a.

Pet autobusa kao pogonsko gorivo koriste stlačeni prirodni plin, a dva vozila pogone dizel motori po posljednjim standardima i direktivama EU.

vojko vozi
Gradonačelnik Vojko Obersnel oprobao se u ulozi vozača

U promet će biti puštena dva nova autobusa na dizelski pogon u standardu E6, što je najviši standard za tu vrst vozila i još šest vozila na stlačeni prirodni plin, čime se nastavljaju aktivnosti obnove voznog parka Autotroleja prilagodbom na ekološki prihvatljivo gorivo-plin.

– Na žalost zbog konfiguracije Rijeke i velikih uzbrdica, sva vozila ne mogu biti pogonjena na plin, zato se nabavljaju vozila na dizel. Do kraja godine trebala bi biti isporučena još četiri plinska autobusa, i to po prvi put tzv. harmonike, za koje se procijenilo da mogu voziti na relaciji Pećine- Kantride i eventualno do Opatije“, rekao je na jučerašnjoj konferenciji za medije riječki gradonačelnik Vojko Obersnel.

busevi grad

Predstavljanju novih autobusa nazočili su Filip Brkljača iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Robert Vrhovski iz tvrtke Autobus d.o.o., zamjenik gradonačelnika Miroslav Matešić i direktor Autotroleja Željko Smojver.

Još da se nekako u novim autobusima na plin riješi problem „u prvom dijelu busa pod klimom hladno, u drugom dijelu busa pretoplo zbog naprosto prevrućeg motora“, gdje bi nama putnicima bio kraj…

Obersnel: putnicima omogućujemo bolji komfor

“S time se neće stati, pa ćemo do kraja 2017. g. imati 40 autobusa. Time obnavljamo vozni park Autotroleja, smanjujemo prosječnu starost autobusa i putnicima omogućujemo bolji komfor, jer su svi autobusi opremljeni klimom, a s druge strane ispunjavamo i obaveze koje je Grad Rijeka preuzeo kao supotpisnik europske inicijative Sporazuma gradonačelnika koja okuplja europske gradove te koordinira i usmjerava napore na postizanju tzv. „3×20“ ciljeva do 2020. godine, kao odgovor na suvremene klimatske i energetske izazove. Drugim riječima to znači; smanjenje stakleničkih plinova za 20%, smanjenje potrošnje energije za 20% i povećanje potrošnje energije iz obnovljivih izvora u ukupnoj potrošnji do 20%”, rekao je gradonačelnik”.

 

[highlight]

Gotovo luksuzna vožnja

Riječ je o niskopodnim, gradskim, solo autobusima marke Iveco bus – Urbanway (dužine 12 metara). Autobusi raspolažu s 28 sjedećih te 47 stajaćih mjesta. Opremljeni su motorima Euro 6 norme, rashladnim uređajima te rampama za osobe s invaliditetom, dok je vozačka kabina odvojena od prostora putnika.

busevi2

Autobusi su opremljeni sa spremnicima za stlačeni prirodni plin koji mogu osigurati autonomiju vožnje od 400 kilometara između dva punjenja.

Novi autobusi s dizel motorima su izuzetno udobni i koristit će se za vožnje na županijskim linijama, kao i za prijevoz djece školske dobi, s obzirom na to da autobusi ispunjavaju sve zahtjeve Pravilnika o uvjetima koje moraju ispunjavati autobusi za organizirani prijevoz djece.  (I.N.)

[/highlight]

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari