DOBRO OHLAĐENI VIRUS

Može li se putem uvezene smrznute hrane stvarno širiti COVID-19? Evo što kažu stručnjaci!

Ilustracija: Pexels

U kineskom gradu zdravstveni djelatnici su upozorili kupce da budu oprezni

Novi Zeland izvijestio je o prvom slučaju slučaja Covida-19 nakon više od 100 dana.

Lokalni zdravstveni dužnosnici sugerirali su da bi novo izbijanje zaraze moglo biti povezano sa uvezenom smrznutom robom jer jedan od zaraženih pacijenata radi u trgovini koja smrznute proizvode naručuje iz inozemstva.

Kontaminirani paketi

Kineske vlasti izvjestile su ovog tjedna o sličnom slučaju. Tragovi virus pronađeni su na na pakiranim smrznutim kozicama i pilećim krilcima uvezenim iz Ekvadora i Brazila, javlja ScienceAlert.

Općinsko zdravstveno povjerenstvo u kineskom gradu Shenzhenu, gdje su službenici otkrili kontaminirane pakete s pilećim krilcima, upozorilo je stanovnike da budu “oprezni pri kupovini uvoznih smrznutih proizvoda i morskih proizvoda ovih dana”.

No, stručnjaci inzistiraju da je šansa da se COVID-19 prenese putem smrznute hrane mala.

“Moguće je, ali virus nije vrlo stabilan izvan ljudskog tijela,” izjavila je Caitlin Howell, kemijska i biomedicinska inženjerka sa Sveučilišta u Maineu.

Produljenje zaraznosti

Dodala je da smrzavanje ili stavljanje virusa u hladnjak može pomoći produljenju perioda u kojem on ostaje zarazan što je, kako znanstvenici vjeruju, razlog izbijanja virusa u postrojenjima za pakiranje mesa. No, naglašava Howell, čini se da je prijenos putem površina i dalje rijedak – čak i kad su te površine zamrznute ili rashlađene.

Do sada je zdravstvena komisija u Shenzhenu izvijestila da nitko tko je došao u kontakt sa smrznutim prehrambenim proizvodima nije bio pozitivan na COVID-19.

Kineski zdravstveni službenici  već su ranije su otkrili koronavirus na smrznutoj ambalaži, no to nije razlog za brigu tvrdi Michael Ryan, izvršni direktor Programa Svjetske zdravstvene organizacije za zaštitu u nuždi.

”Nema dokaza da hrana ili bilo koji dio proizvodnje i dostave hrane sudjeluje u prijenosu ovog virusa. Ljudi bi se trebali osjećati sigurno”, rekao je Ryan.

Dodao je kako se ljudi ne bi trebali bojati hrane niti pakiranja hrane, kao ni procesa obrade i isporuke proizvoda. Kina je testirala nekoliko stotina tisuća uzoraka ambalaže i manje od 10 vratilo se pozitivno, izvijestila je WHO.

‘Ne mora biti virulentan’

Osoba se može zaraziti koronavirusom ako dotakne površinu ili stvar koja ima virusne čestice, a zatim dotakne vlastita usta, nos ili oči. Životni vijek virusa na stvarima i površinama ovisi o vrsti materijala. Jedno istraživanje je pokazalo da je virus napustio materijal papirnate maramice nakon tri sata, dok druga istraživanja pokazuju da na plastici ili nehrđajućem čeliku virus preživljava do tri dana.

No, koronavirus se obično širi kapljicama iz zraka. Kupcima stoga Howell preporučuje da izbjegavaju dirati lice prije nego su oprali ruke.

Sa njezinim mišljenjem slaže se i ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” Alemka Markotić.

”Ako se virus detektira na nekoj površini ne mora značiti da je on virulentan. Znači, pakiranja i sve što može biti kontaminirano moramo otvarati i pohranjivati sve u higijenskim uvjetima. Prenosi se kapljičnim putem, naravno da koncentracija može biti i u zraku. Samim nekakvim aktivnostima u nehigijenskim uvjetima može se dići određeni aerosol. Gdje se pridržavamo mjera, širenje je puno rjeđe”, kazala je Markotić.

Vijesti.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari