PROŠLO SKORO 4 GODINE

NAPOKON Nakon dugo vremena ugašena stranica koronavirus.hr. Iz HZJZ-a kažu: ‘Nema više potrebe za njom…’

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL/koronavirus.hr Screenshot

S pojavom novijih varijanti virusa SARS-CoV-2, primijećeno je da one ne opterećuju zdravstveni sustav na načine kao što su to činile ranije varijante, dodaju

Nakon skoro 4 godine, otkako je svijetom zavladao koronavirus pa tako i u Hrvatskoj, nema više stranice koronavirus.hr.

Na toj je stranici bilo moguće pratiti broj zaraženih kako u cijeloj Hrvatskoj tako i po županijama, broj cijepljenih, broj umrlih te ostale informacije o COVIDU-19.

Iz Ministarstva zdravstva su za 24sata  poslali odgovor Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo da je stranica ugašena jer je u svibnju Svjetska zdravstvena organizacija proglasila kraj izvanrednog stanja zbog COVID-a.

“To označava globalni pomak u percepciji i upravljanju pandemijom, što ukazuje na smanjenje hitnosti i potrebe za posebnim izvještavanjem. Iako COVID-19 ostaje prisutan kao zarazna bolest, njegovo praćenje sad se integrira u standardne protokole za nadzor zaraznih bolesti. To znači da više nema potrebe za posebnom stranicom posvećenom isključivo COVID-19, već će se podaci o bolesti objavljivati u sklopu redovnih izvještaja o zaraznim bolestima”, poručuju iz HZJZ-a.

S pojavom novijih varijanti virusa SARS-CoV-2, primijećeno je da one ne opterećuju zdravstveni sustav na načine kao što su to činile ranije varijante, dodaju.

“To ukazuje na manju potrebu za posebnim nadzorom i izvještavanjem specifičnim za COVID-19. Unatoč gašenju posebne stranice, naglasak se i dalje stavlja na važnost opreza i pridržavanja preporučenih mjera zaštite kako bi se spriječilo širenje virusa i zaštitilo zdravlje javnosti. Ukidanjem posebne stranice za COVID-19, resursi i napor usmjeravaju se na sveobuhvatniji pristup nadzoru zaraznih bolesti, omogućavajući bolju integraciju i upravljanje informacijama o zdravstvenim rizicima”, zaključuju za 24sata.

Podsjetimo, stranica je pokrenuta u ožujku 2020. godine, manje od mjesec dana nakon što je kod nas zabilježen prvi slučaj zaraze, prenosi Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari