PRAKTIČKI NEPOTOPIV

Video | U RIJECI BATMANOV GLISER? Ne, ovo je novo plovilo kupljeno novcem poreznih obveznika!

Foto: Riportal

Novi brod Carine Rijeka tipa Olimp M46 privezan je u riječkoj luci

“Kakvo je ovo čudo na moru?!”, zapitali su se mnogi Riječani prolazeći ovih dana ulicom Riva Boduli prema Riječkom lukobranu.

Doista, futurističko plovilo neobične, metalno-sive boje prije nalikuje kakvu Batmanovu prometalu no plovilu na kakva obično nailazimo u našim jadranskim lukama ili na otvorenome moru!

Pogone ga četiri Yamaha motora, svaki od po 400 konjskih snaga, zbog čega mu je najviša brzina preko 50 čvorova. Njegova brzina i polivalentnost čine ga boljim rješenjem od helikoptera! Brod je praktički nepotopiv, može udariti o kopno brzinom i do 20 čvorova bez posljedica.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

“Cijela priča pokrenuta je 2008. godine u privatnom brodogradilištu “Olimp-Nautica” iz Galižane kod Pule. Tamo su u suradnji s Brodarskim institutom iz Zagreba izgradili dva čamca, jednog s krovom i jednog bez krova. Ideja je bila da se upregnu domaći mozgovi i stvori kvalitetan proizvod. Porinuće je bilo 2010. godine, a od tada do danas brodovi su prešli stotine tisuća nautičkih milja i bili na testiranjima diljem svjetskih mora.”, ocijenio je svojedobno web magazin bur.hr.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL
Photo: Goran Kovacic/PIXSELL
Photo: Goran Kovacic/PIXSELL
Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari