STARTUP INKUBATOR RIJEKA

Ovi Riječani osmislili su “RENERGO” – pretvarač koji spaja električni bojler na fotonaponske panele! I postali finalisti 12. generacije Startup inkubatora Rijeka

Naglasak je na lakoći ugradnje i sigurnosti a u budućnosti ovaj poduzetnički tim razmišlja o primjeni umjetne inteligencije

Startup inkubator Rijeka integralni je dio Odjela gradske uprave za poduzetništvo Grada Rijeke, a djeluje kao centar za podršku osobama koje timski ili samostalno žele razviti svoju poslovnu ideju i postati poduzetnici. Sve svoje usluge, kao i infrastrukturnu podršku, Startup inkubator svojim korisnicima pruža potpuno besplatno. Od 2013., kada je pokrenut, pa sve do danas, kroz inkubacijski je program ukupno prošlo čak 478 korisnika i njihovih 195 ideja. Trenutno u inkubatoru boravi 12. generacija korisnika, a njenih šest najuspješnijih timova koje predstavljamo uskoro će u velikoj završnici pod nazivom 12.DeMoDay.21 pred stručnom komisijom prezentirati svoje poduzetničke projekte u cilju osvajanja novčanih nagrada, odnosno subvencija za pokretanje vlastitog posla.

renergo

Ivan Jokić, Mislav Selec i Rino Dugonjić po struci su elektrotehničari, ali svatko od njih posjeduje iskustvo iz različitih sektora koji su ključni za uspjeh ovog projekta i po kojima su podijeljene timske obveze. Centralni element njihove ideje je – renergo, pretvarač koji omogućuje spajanje električnog bojlera na fotonaponske panele s naglaskom na lakoću ugradnje i sigurnost. 

Projekt je nastao kao skup timskih ideja kojima se htjelo pomoći kolegi Mislavu u postavljanju solarnih panela, u cilju grijanja vode uz pomoć električnog bojlera.

Prvobitno se razmišljalo o korištenju postojećih rješenja za solarne elektrane, no investicija bi bila prevelika, a korisnost smanjena ukoliko bi se postojeći sustav koristio samo za grijanje vode. Istraživanjem tržišta utvrdili su da bi korištenje solarnih kolektora imalo dosta nedostataka i potrebu za ugradnjom sustava s puno mehaničkih dijelova, čije održavanje za manja kućanstva dovodi isplativost u pitanje. Tu u igru stupa ideja o pretvaraču renergo.

Montiraj i ukopčaj

Sustav je zamišljen kao plug’n’play – montiraj i ukopčaj žice na naznačena mjesta. Nakon toga se po želji može skinuti aplikacija, kreirati račun i povezati proizvod.

Uz renergo uređaj kupac mora nabaviti svoje solarne panele i imati klasičan električni bojler za kućanstvo.

Pomoću aplikacije proizvod se spaja na WiFi i počinje odašiljati osnovne podatke na server. Ti se podaci koriste za prikaz proizvodnje i uštede, a postoje i dodatne postavke za povećanje uštede, čime se ostvaruje brži povrat investicije.

U budućnosti ovaj poduzetnički tim razmišlja o primjeni umjetne inteligencije, kojoj bi svrha bila prepoznavati greške u sustavu, poput zaprljanih panela, oštećenih ćelija, prekinutih vodova i slično, te pravovremeno obavijestiti korisnika gdje se greška pojavila i kako je ispraviti.

U ovom trenutku kreativni trojac Ivan, Mislav i Rino radi na paralelnom razvoju aplikacije i podsustava uređaja, a dosadašnja testiranja na pojedinim sustavima urodila su obećavajućim rezultatima.

Ništa bez mreže mentora

Kroz sudjelovanje u inkubacijskom programu Startup inkubatora ekipa elektrotehničara ističe da su stekli mnogo korisnih informacija i vrijedno iskustvo: bilo je predavanja koja su bila interesantna i lako shvatljiva, a bilo je i onih oko kojih su morali spojiti glave i sagledati što, kako i zašto. Srećom, tu je Startupova mreža mentora:

“To su ljudi koji nisu učili samo na faksu već i radeći u struci. Imaju različita mišljenja i iskustva, a bili su ključni za prepoznavanje naših grešaka. I to ne samo prepoznavanje, već i ispravljanje, a time i rast. Definitivno možemo reći da smo sada spremniji na ono što nas čeka na kraju ovog puta – Demo danu, kada ćemo predstaviti svoju ideju stručnoj komisiji s ciljem da budemo među prvoplasiranima“.

Konstruktivnom i ugodnom boravku renergo tima u Startup inkubatoru svoj su doprinos dali drugi timovi i sudionici, uz neizostavne koordinatorice Mirnu i Emiliju, a prema riječima Ivana, Mislava i Rina – društvo je bilo fantastično.   

“Potpora koju smo si međusobno pružili tijekom proteklih par mjeseci bila je nezamjenjiva i ključna za naše dosadašnje uspjehe, a pri tome mislimo na evaluaciju programskog vijeća koja nas je dva puta lansirala u novi krug inkubacije te realizaciju svih obveza koje smo imali u inkubatoru. Možemo zaista reći da smo dobili kvalitetan temelj, a na njemu ćemo izgraditi firmu koja će grijati vodu na renergo način“.

Svečana završnica pod nazivom 12.DeMoDay.21 koja će okupiti najbolje timove 12. generacije pred stručnim žirijem održat će se 7. srpnja 2021. Najuspješnijim timovima bit će dodijeljene novčane nagrade u cilju pokretanja vlastitog poduzeća, u kojem će imati priliku nadalje razvijati svoju poslovnu ideju. 

Više informacija potražite na službenim mrežnim stranicama Startup inkubatora.

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari