Primorsko-goranska županija i Sveučilište u Rijeci u narednom trogodišnjem razdoblju surađivat će na projektu očuvanja autohtonih vinskih sorti i medova PGŽ-a, povećanju njihove proizvodnje i nasada, ali i novim načinima komercijalizacije i promocije autohtonih proizvoda i tradicije.
Projekt „Identifikacija i prezentacija vinarske i pčelarske proizvodnje” uključit će primorsko-goranske vinarije, udruge i OPG-ove, a sporazum o provedbi ovog projekta ukupne vrijednosti 300 tisuća kuna potpisali su u sjedištu Primorsko-goranske županije zamjenik župana Vojko Braut i prorektor za financije Davor Vašiček.
VIDEO DANA:
Kako je istaknuo zamjenik župana Vojko Braut, radi se o novom ciklusu suradnje koja je započela 2019. godine na projektu znanstvenih istraživanja karakteristika autohtonih vina, dok je prorektor Davor Vašiček dodao da Županija i Sveučilište trajno surađuju u kontekstu regionalnog razvoja i korištenja znanstvenog potencijala za potrebe gospodarskog okruženja.
Govoreći o vinogradarstvu u PGŽ-u, sveučilišni enolog Tomislav Pavešić istaknuo je zanimljivu činjenicu da se na području županije nalazi nešto manje od 200 hektara vinogradarskih površina, međutim, po proizvodnji, osobito pjenušaca, treća smo županija u Hrvatskoj.
„Imamo veliku i kvalitetnu proizvodnju, a naši vinari na natjecanjima redovito osvajaju prva mjesta. Županija smo i velikog broja autohtonih vinskih kultivara i sorti poput žlahtine, jarbole, kastavske belice, sansigota i trojišćine“, rekao je i dodao da će se uz vinare, projektom pomoći i pčelarima da se približe krajnjem potrošaču. Naime, u poljoprivrednoj djelatnosti PGŽ-a, pčelarstvo ima veliku važnost, a predvode različiti nektarni medovi, poput poznatog Goranskog meduna.
Partnerski odnos Sveučilišta i Županije nastavit će se i kroz razvoj dva županijska interpretacijska centra, najavio je pročelnik Mladen Brajan, i to za pčelarstvo u Staroj Sušici i „Hrvatsku vinsku kuću“ u Kraljevici koja će svojim postavom prezentirati vinogradarstvo županije, ali i šireg područja.