UVIJEK SE VRAĆAO RABU

Preminuo poznati riječki oftamolog i književnik Vinko Ribarić

Youtube video (Moja Rijeka)

“U nedjelju 24. travnja napustio nas je liječnik, oftamolog, književnik i dugogodišnji član Hrvatskog književnog društva dr. sc. Vinko Ribarić”, izvijestili su iz Hrvatskog književnog društva

Vinko Ribarić rođen je 21.8.1933. godine u Banjolu na otoku Rabu. Osnovnu školu završio je u Rabu, a realnu gimnaziju u Senju. Diplomirao je 1959. na Medicinskom fakultetu u Zagrebu, magistrirao 1968. i doktorirao 1971. na Medicinskom fakultetu u Rijeci.

Bavio se oftamologijom i autor je više od 200 znanstvenih radova objavljenih u domaćim i inozemnim stručnim časopisima.

Bavio se inovativnošću te je autorom 27 inovacija u području tehničkih instrumenata za prevencije bolesti oka, jedno od njih nosi naziv Signe de Ribaric (znak Ribarić), a sveukupno ima 8 patenata registriranih u patentnom zavodu.

Također je pisao poeziju te je autorom i suautorom više od 20 knjiga, a zalagao se i za očuvanje čakavštine na otoku Rabu te je osnivač Katedre čakavskog sabora Raba i nekoliko godina njegov predsjednik.

Bavio se i poviješću otoka Raba te je autorom nekoliko znamenitih knjiga među kojima se ističe „Rabljanin De Dominis – njegova kraljevska visost, prince Consorta Havaja“.

Također bavio se sportom, točnije tenisom te je bio nacionalni teniski sudac. Govorio je 5 svjetskih jezika.

Vinko Ribarić je bio dugogodišnji član Hrvatskog književnog društva u kojem je dugi niz godina radio na objavljivanju knjiga i sudjelovao na brojnih književnim i znanstvenim skupovima širom Hrvatske.

“Iako je dio vremena živio u Rijeci i bio jednim od viđenijih javnih ličnosti Rijeke, smatrali ga riječkim oftamologom i književnikom, uvijek ga je vukao rodni Rab kojem se često rado vraćao.”, priopćilo je tajništvo Hrvatskog književnog društva.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari